Заява Пашиняна щодо припинення вогню у Карабасі

Як зауважив очільник вірменського уряду, він ухвалив дуже важке рішення. Воно стало результатом глибокого аналізу воєнної ситуації та виходячи з переконання, що це найкраще рішення в ситуації, що склалася. Про це Пашинян написав у фейсбуці.

Актуально Азербайджанські війська підступають до Степанакерта: вірмени масово тікають з міста – відео

Це не перемога, але поразки немає, поки не дізнаєшся сам. Ми ніколи не дізнаємося про себе, і це повинно стати початком нашої національної єдності, епохи відродження. Потрібно проаналізувати наші роки незалежності, щоб планувати своє майбутнє та не повторювати помилок минулого,
– зауважив політик.

Пашинян додав, що встає на коліна перед всіма вірменськими жертвами карабаської війни та схиляє голову перед військовими, що "рятували Арцах" (вірменська назва невизнаної республіки – 24 канал).

"Ми боролися до кінця. І ми переможемо. Арцах стоїть. Хай живе Вірменія. Хай живе Арцах", – підсумував вірменський прем’єр.

Президент Росії Володимир Путін, коментуючи угоду, заявив:

  • в Карабах введуть російських миротворців на 5 років,
  • Вірменія та Азербайджан залишаються на зайнятих позиціях,
  • сторони мають обмінятися військовополоненими,
  • слід розблокувати всі транспортні вузли в Карабасі.

За інформацією ЗМІ та нардепа Олексія Гончаренка, до вирішення Карабаського конфлікту підключиться також Туреччина.

Радимо ознайомитися Карта конфлікту за Нагірний Карабах: які території звільнив Азербайджан

Що цьому передувало

  • Конфлікт навколо Нагірного Карабаху триває вже понад 30 років, але наприкінці вересня 2020 року розгорівся з новою силою. Більшу частину Нагірного Карабаху становлять етнічні вірмени.
  • 9 листопада у Міністерстві оборони Азербайджану заявили, що вірменські збройні сили після боїв відступили на деяких ділянках фронту в Нагірному Карабасі.
  • Згодом президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив про взяття під контроль ключового міста Шуша в Нагірному Карабасі.
  • Водночас у Міноборони Вірменії цю інформацію спростували й заявили, що бої в Шуші тривають.