Справа "Приватбанку" та Суркісів: рішення Верховного суду

Про це повідомила пресслужба Верховного суду. Так, 8 вересня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду відкрив касаційне провадження у справі за касаційною скаргою Кабміну.

До теми Програш "Приватбанку" Суркісам: НАБУ відкрило справу через скандальне рішення суду

Уряд просив оскаржити:

  • ухвалу Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року,
  • ухвалу Апеляційного суду Києва від 20 квітня 2017 року,
  • постанову Київського апеляційного суду від 10 червня 2020 року.

Усі вони стосуються позовів братів Суркісів щодо націоналізованого "Приватбанку".

Водночас колегія суддів задовольнила клопотання "Приватбанку" та зупинила виконання ухвали Печерського райсуду залишеної без змін до закінчення касаційного провадження у справі. Отже, і призупинено стягнення з "Приватбанку" грошей на користь братів Суркісів.

Колегія суддів визнала обґрунтованість настання ризиків для заявника до ухвалення рішення судом касаційної інстанції у цій справі, а також імовірність утруднення повороту виконання судового рішення у разі його скасування Верховним Судом,
– зауважили у Верховному Суді.

Також у ВСУ наголосили, що таким чином вони не оцінюють обґрунтованість поданої касаційної скарги. А лише встановлюють існування загроз забезпеченню балансу інтересів сторін.

Радимо ознайомитися Афера сторіччя: як Суркіси намагаються викачати 350 мільйонів доларів з кишень українців

Коротко про справу Суркісів і "Приватбанку"

  • Печерський районний суд Києва 2 вересня задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до державного "Приватбанку". Головував на засіданні скандальний суддя Павло Вовк.
  • Суть позову – депозити на 250 мільйонів доларів та відсотки, які за ці гроші набігли від 2016 року, а це ще приблизно 100 мільйонів доларів.
  • Цьому передувало те, що 2016 році НБУ визнав Суркісів "інсайдерами "Приватбанку" (по суті, співвласниками), тому депозити братів конвертували у капітал банку, а сам банк в результаті націоналізації став державним.
  • 17 травня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ, за яким родина Суркісів мала стосунок до "Приватбанку". Також суд скасував накази тимчасового адміністратора "Приватбанку", які стосувалися рахунків фізосіб.
  • Зрештою родина Суркісів, а також пов'язані з ними особи, подали 42 позови проти Національного банку України. Ці справи розглядають і розглядали як в українських, так і міжнародних судах.