30 січня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році. Серед іншого, указ передбачає опрацювання питання порядку виїзду за кордон громадян, які підлягають призову під час мобілізації.

Міністр оборони України Степан Полторак, повідомив, що усі громадяни, які підпадають під призов, мають надавати для виїзду за кордон довідку з військкомату. Однак, за словами міністра, юридичних обмежень при виїзді за кордон військовозобов'язаних немає.

У свою чергу, в Державній прикордонній службі України заявляють, що довідка для виїзду за кордон не потрібна.

Хитрощі законодавства і в яких випадках потрібно отримати таку довідку — Телеканалу новин "24" пояснив в.о. речника Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

Чи потрібно військовозобов’язаним для виїзду за кордон отримати цю довідку вже сьогодні? Чи їх введуть за якийсь час?

Відповідно до мобілізації всі військовозобов’язані, в тому числі і під час відповідних дій пов’язаних із проведенням мобілізації, мають інформувати районний військовий комісаріат за місцем реєстрації про своє місце перебування. Це абсолютно нормальна і загальноприйнятна процедура. Я як військовозобов’язаний, міняючи місце свого постійного мешкання, повинен поінформувати свого районного комісара.

То не є проблема, то є звичайна процедура, яка ставить на меті відповідним чином інформувати військкомати, де саме перебуває той чи інший військовозобов’язаний, щоб виключити санкції до особи, яка своєчасно не поінформувала про зміну свого місця.

На сьогоднішній день триває відповідна робота щодо удосконалення українського законодавства. Тому що є певна потреба і запит від соціуму, і запит від України, як держави.

З якої причини потрібно отримати довідку? Виїзд за кордон на відпочинок, лікування?

В тому і справа, що станом на сьогоднішній день наші прикордонники керуються іншими законодавчими актами та інструкціями, які чітко не визначають порядок перетину державного кордону. Саме тому в ці дні відбувається певна координація законодавчих актів України, щоб привести їх до певного знаменника.

Якщо людина найближчим часом їде за кордон, то краще отримати цю довідку, щоб прикордонники пропустили?

Якщо громадянин в найближчі дні змінить місце перебування, краще за все йому прийти до військового комісаріату та пройти відповідну процедуру. Взяти від військового комісара довідку у довільній формі, яка стане йому в нагоді під час певних процедур, пов’язаних з перетином державного кордону або переміщенням на території України. Якщо ж такого документу не буде, то будуть виникати певні правові колізії.

Якщо це питання можна вирішити законним шляхом, щоб не створювати проблем мобілізованому громадянину, чому це не зробити в першу чергу?

Як саме виглядатиме довідка?

Чіткої форми цієї довідки не має. Але відповідь на будь-яке питання кожен громадянин України чи військовозобов’язаний, чи його родич може отримати на території районного військкомату. В обласних військових комісаріатах створені спеціальні відділи громадськості щодо діяльності військкоматів. Саме ці фахівці мають відповіти на будь-які, навіть не зручні, питання.

Який механізм отримання цієї довідки?

Для того, щоб потрапити на територію військового комісаріату та отримати довідку, треба мати паспорт громадянина України та військовий квиток.

Скільки потрібно чекати на виготовлення довідки?

Все залежить від навантаження, який має військовий комісаріат і чи планується громадянин України до проходження процедури військово-лікарської комісії чи проходження співбесіди з представниками військового комісаріату. Тобто кожен випадок розглядатиметься окремо.

Чи потрібно отримувати довідку комісованим, особам, які мають відстрочку або які ще не стали на військовий облік?

Можна абсолютно спокійно йти до військового комісаріату та представляти відповідні документи на відстрочку або документи на певні пільги та гарантії від держави. І надавши документи — отримати довідку та відчувати себе вільним та спокійним.

Чи потрібна довідка для виїзду за адміністративні та районні межі?

Закон "Про мобілізацію" чітко визначає, що громадянин України, змінюючи місце свого перебування, має поінформувати представника районного військового комісаріату про цей факт. Отримавши відповідно якийсь приписний документ або довідку, він має можливість рухатися за визначеними напрямами.

Як повідомив представник Генштабу генерал-майор Володимир Талалай, про це мова не йде, якщо громадянин України виїжджає по справах на день чи два. Про це йдеться, якщо особа змінює місце фактичного проживання.

Якщо військовозобов’язаний у справах поїде в іншу область на кілька днів, то проблем немає?

Проблем немає. Але ми повинні пам’ятати про те, що мобілізація — це обов’язок кожного громадянина України.

Губернатор Луганської області Геннадій Москаль надав розпорядження, що чоловіки можуть виїжджати з області тільки з розпорядження військового комісаріату. В інших областях губернатори також можуть вводити таке розпорядження?

Що стосується Луганської та Донецької області, то мобілізаційне завдання на ці регіони набагато менше, ніж на інші. Це пов’язано з певними причинами, саме на цій території відбувається АТО.

Щодо вказівок губернатора Луганської області, то всі ми, незалежно чи очільник області чи мешканець областей, маємо дотримуватись вимог законодавства, яке чітко визначає, що відповідно про положення про мобілізацію кожен громадянин, який змінює місце проживання, має отримати відповідний документ.

Чи потрібно військовозобов’язаним жінкам отримувати таку довідку?

Так, в нас є певна категорія військовозобов’язаних жінок. Мобілізаційне завдання і на ці категорії, ще менше ніж на військовозобов’язаних, ніж в Донецькій та Луганській областей. Ми в першу чергу розраховуємо серед жінок на патріотів, які свідомо вільно приймають рішення про участь в АТО. Є певний перелік спеціальностей, але в першу чергу йдеться про спеціальності медичного профілю і ряд інших військових спеціальностей.

Одностайно, будь-яка жінка, яка не є військовозобов’язана, абсолютно спокійно може стати на облік.

З чим пов’язана сьогоднішня увага Генштабу до отримання довідок?

Це пов’язано з тим, що система щодо обліку військовозобов’язаних має бути чітко регламентованою та систематизованою. На цей час розробляється певний реєстр, який має бути реалізований найближчим часом. Саме завдяки цьому реєстру будь-який перетин через державний кордон, вільне пересування територією України буде значно спрощено. І кожен з військовозобов’язаних, хто пройде процедуру своєї легалізації в цьому реєстрі, буде вільно і спокійно себе відчувати.

Чи це пов’язано з запрошенням президента Володимира Путіна, який запропонував українцям перечекати мобілізацію в Росії?

Запрошення Путіна тут ні до чого. В першу чергу Путін та його підручні спрямували свою діяльність на зрив мобілізаційної кампанії в Україні, тому що завдання абсолютно зрозуміле. Чим гірша ситуація з проведенням з четвертої хвилі мобілізації, тим краще противнику.

Читайте також: всі новини про мобілізацію в Україні