2015 рік — рік, який змінив історію. Сайт "24" підготував серію публікацій про те, яким був цей рік! Згадайте усе найважливіше разом з нами.

Скандал в офісі "Укртранснафти"

У березні спалахнув скандал навколо зміни керівництва "Укртранснафти". Все почалося з того, що в.о. голови правління став Юрій Мірошник. Відразу після підозрілого призначення він із головою наглядової ради зламали огорожу, вибили скляні двері і прорвалися у кабінет голови правління.

Далі на арену виходить одіозний тоді ще губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський. Він у компанії озброєних людей прибув на місце події. Кілька годин олігарх розбирався всередині славнозвісного кабінету із міністром енергетики Демчишиним, який також приїхав, щоб владнати конфлікт.

Фактично, вже посеред ночі Коломойський вийшов з будівлі і дуже емоційно розказав журналістам, що ж він там робив. Відео із розмови опального олігарха з журналістом "Радіо Свободи" Сергієм Андрушком вже стало такою собі "класикою", а "гарячі" цитати Коломойського поповнили лексикон українців.


Реакція президента на всі ці події не забарилась. 25 березня Порошенко звільнив олігарха з поста глави Дніпропетровської ОДА.

Горе-операція Шкіряка

У березні Зоряна Шіряка призначили в.о. глави Держслужби з надзвичайних ситуацій. Майже одразу на плечі новопризначеного рятувальника посипались серйозні проблеми. Спочатку масштабні пожежі спалахнули у районі Чорнобиля.

Далі ж була горезвісна рятувальна операція українців, що не могли вибратись з Непалу через виверження вулкану.

Тут у Шкіряка і Ко почалась справжня смуга перешкод. Спочатку літак, який мав евакуювати українців, не міг вилетіти з Києва, бо Катманду не давав дозвіл на посадку. Тоді він вилетів, але долетів тільки до Делі — там чекав, поки українські чиновники остаточно узгодять дату посадки в столиці Непалу. І нарешті, коли до вильоту в Непал все було готове, виявилося, що судно — зламане.

Тоді ж Шкіряк "вляпався" у ще один скандал. За інформацією журналістів, він повіз у рятувальну подорож свою подружку Катерину Храмову. Жінка полетіла до Катманду за державний кошт у якості психолога-реаніматолога.

Загалом ця горе-операція запам’яталась більшості не так самим порятунком, як реакцією соцмереж та сотнями фотожаб про Шкіряка-рятувальника.

Мажорний ДАІшник

У травні гучно оскандалився тоді ще глава Державної автоінспекції Олександр Єршов. Журналісти спіймали Єршова на брехні у декларації: як з'ясувалось, він приховує елітний триповерховий маєток у Києві.

Також журналісти проналізували сторінки із соцмереж дочок головного ДАІшника України. Обоє дівчат викладали на своїх сторінках фото із розкішними авто та хвалилися недешевими поїздками. У світській хроніці доньки також розповідали, що люблять лише закордонний шопінг.


Відтак, оскандаленому чиновнику нічого не залишалось як покинути пост.

Пізніше також з'ясувалося, що Єршов до всього зробив собі статус учасника бойових дій, щоб уникнути люстрації.

Скандал з добровольцями в АТО

В епіцентрі скандалу опинився добровольчий батальйон "Торнадо". Раніше бійці були у батальйоні "Шахтарськ", який розформували через мародерство. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос шокував заявою: бійці цього батальйону в АТО займались не лише мародерством, а й катуванням, ґвалтуванням мирних людей.

Інформацію про шокуючу поведінку бійців підтвердив і тоді ще глава Луганської цивільно-військової адміністрації Геннадій Москаль.

Відтак, глава МВС Арсен Аваков підписав указ про роззброєння та розформування батальйону.


Щоправда, має ця огидна історія й іншу сторону медалі. Напередодні гучних звинувачень та штурму частини, де дислокувались "торнадівці", цей батальйон зупинив на Луганщині контрабанду, яку перевозили з Алчевська до Дніпропетровська.

Білик та її розваги в окупованому Криму

Ані Лорак у компанії Кіркорова, що розважає окупанта, – такого типу новини у стрічці вже нікого не дивують. Та от коли схожу схему вчинила Ірина Білик, то підняла чималий скандал.

Все почалося з того, що Білик поїхала в окупований Росією Крим, де взяла участь у конкурсі "Дитяча Нова хвиля", який організувала країна-агресор. Може, усе б і обійшлось, якби не всюдисущий Філіп Кіркоров, який зробив з українко селфі та поспішив поділитись ним у соцмережах.

Така нахабна витівка української співачки дуже обурила і розлютила українців. Люди почали вимагати позбавити Білик і Лорак звання народних артисток, а у Львові з них символічно зробили "курок".


Після скандальної поїздки за співачку взялись навіть правоохоронні органи.

Церковні розбірки

Після російської агресії і без того напружені стосунки між прихожанами церков Київського і Московського партіархатів ще більше погіршились. В окремих регіонах віряни виходили на протести і навіть влаштовували масові бійки.

Так, конфлікт за церкву виник у селі Катеринівка на Тернопільщині. Словесні перепалки швидко переросли у масову бійку, в якій постраждали щонайменше 15 людей. Дісталось навіть правоохоронцям, що прибули втихомирювати вірян.

Ще драматичніше розгортались події у селі Птича на Рівненщині. Там вже давно тягнеться судовий процес за право власності над місцевою церквою. Спочатку прихожани Московського патріархату звинуватили вірян КП у захопленні храму і вийшли на протест. Для привернення уваги люди заблокували трасу Київ-Чоп.

Та це не допомогло, і церковні війни в селі перетворились на справжній голлівудський трилер. 19 грудня в УПЦ МП заявили, що їхніх вірян у храмі заблокував "Правий сектор" разом з прихильниками Київського патріархату. Більше того, церкву, начебто, від'єднали від електрики, і заблоковані люди понад добу сидять без світла, їжі та навіть води.

У Київському патріархаті ж інформацію оперативно спостували, заявивши, що ця подія – не більше як театральна вистава, організована прихожанами Московського патріархату. Саме ці віряни, начебто, привезли у село невідомих людей у камуфляжній формі та з шевронами "Правого сектора".

"Ці чоловіки (псевдо "Правий сектор") нібито побили прихильника "канонічної церкви". Як з'ясувалося пізніше, побитий чоловік — гастролер, а синці на обличчі – звичайний грим. Коли громада побачила побиту людину, і виявила цю провокацію, гастролери зникли", – сказали у прес-службі.

Поліцейські-сепаратисти

Не встигла нова патрульна поліція повноцінно приступити до роботи, як її представники зчинили гучний скандал. Журналісти промоніторили сторінки у соцмережах патрульних і натрапили на шокуючі пости одного із копів.

Київський патрульний Олексій Савкін за часів Євромайдану називав мітингувальників бомжами і писав, що йому соромно за революцію. Також були пости, в яких новий поліцейський переконував: "проти Януковича – активісти ніхто" і дуже радів, що "ми вже з Росією".

Це викликало шквал обурення у соцмережах, після чого МВС ухвалило рішення відсторонити Савкіна від роботи в поліції і провести службову перевірку.

Сепаратистів виявили і серед новоспеченої поліції Одеси. Там, за антиукраїнські дописи у соцмережах звільнили чотирьох патрульних поліцейських. Стосовно ще п'ятьох зараз проводять додаткову службову перевірку.

Тетерук підняв руку на Кужель

5 листопада у Раді трапилась безпрецедентна подія. Вперше за всю історію бійок в Раді нардеп підняв руку на жінку. Екс-комбат Андрій Тетерук не знайшов інших аргументів і кинув скляною пляшкою у голову 62-річній Олександрі Кужель. Щоправда, як заявив нардеп, жінку він хотів лише облити.


В результаті Кужель поїхала з парламенту у "швидкій": у неї діагностували забій та струс мозку.

Відразу після неприємного інциденту вся фракція "Батьківщина" вимагала від Тетерука скласти депутатський мандат, а Кужель написала заяву в прокуратуру.

Щоправда, скандал швидко зам'яли. Теретук вибачився перед Кужель і, схоже, депутатка і вся її фракція опальному Тетеруку пробачили. Кужель навіть забрала заяву із прокуратури.

Розбишака-Парасюк


Здавалося б, усі вже звикли до скандалів і сутичок нардепа Парасюка. Однак, його витівка під час засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції знову здивувала і шокувала.

Під час доповіді представник СБУ Василь Пісний зявив, що зробив для Євромайдану більше, ніж одіозний Парасюк. Це так обурило нардепа, що він не довго думаючи зі всієї сили вгатив СБУшника ногою в шию.


Навіть коли емоції у нардепа стихли, він вибачення у Пісного не попросив та заявив, що знову вчинив би так само.


Скандал, що міг поховати українську євроінтеграцію

Нещодавно нідерландські ЗМІ вибухнули новиною, яка завдала серйозного удару по іміджу України. Десять років тому в одному з музеїв Нідерландів зникли десятки картин 17-го століття. Нещодавно ці картини знайшли в Україні. Більше того, у скандальному викраденні начебто фігурують українські політики та бійці добровольчих батальйонів.

За словами голландських мистецтвознавців, за повернення краденого українські бійці добровольчих батальйонів нібито вимагають у них мільйони євро.

Як пишуть ЗМІ, до скандального викрадення начебто причетні Олег Тягнибок та Валентин Наливайченко. Обидва буцімто пов'язані з заступником комбата батальйону ОУН Борисом Гуменюком. Саме він начебто "вимагає" від представників музею п'ять мільйонів євро за повернення картин.

ОУНівці всі звинувачення відкинули і заявили, що це спланована операція Кремля, аби зашкодити репутації України. Бійці заявили, що знайшли картини в терористів і хочуть передати їх справжнім власникам.

Яценюк на руках у Барни

11 грудня трапився курйозний випадок, який добряче заплямив і без того не бездоганну репутацію українського парламенту. Під час виступу прем'єра Яценюка з трибуни Ради до нього несподівано підбіг нардеп Олег Барна, вручив Яценюку квіти і спробував винести прем’єра від трибуни.

Фото та відео з цього резонансного курйозу моментально підірвали інтернет.

Одразу ж після витівки Барни до трибуни почали збігтись депутати і почалась масова бійка.


Барна свою поведінку пояснив тим, що йому просто увірвався терпець. Він ще раніше почав збирати підписи за відставку уряду. Але оскільки деякі народні обранці не можуть вирішити, чи ставити автограф під цією петицією, він вирішив діяти більш радикально.

Два тижні думають, підписуватись чи ні. Це нагадує відносини повії та її клієнта: повія може бути незадоволена клієнтом. але він платить гроші. Уже є 73 підписи і нехай політичні сили вирішують питання із відставкою,
— пояснив Барна.

Розбірки Авакова і Саакашвілі

Під час засідання Ради реформ в Адміністрації Президента спалахнула гучна сварка між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та губернатором Одещини Міхеїлом Саакашвілі. Спочатку губернатор заявив, що Аваков причетний до корупції та розкрадання українських коштів. На що глава МВС відповів звинуваченням Саакашвілі в тому, що він сам злодій. Далі міністр перейшов на крик зі словами: "Забирайся з моєї країни", — і кинув склянкою в Саакашвілі.

До сварки долучився Яценюк, який назвав Саакашвілі "гастролером".

Обидві сторони конфлікту почали вимагати в АП публікації скандального відео. Українці ж закуповувались попкорном в передчутті видовища. Та в Адміністрації не поспішали публікувати компрометуючі кадри.

Я бачу, що Арсену Авакову і Михайлові Саакашвілі кортить продемонструвати відео з Нацради реформ. Але такі перепалки у стилі вулиці ганьблять країну,
— написав прес-секретар президента Цеголко.

Відтак, українці запустили навіть флешмоб, аби у президента таки показали це відео.

Наступного дня відео таки стало доступним громадськості. Його у своєму Facebook оприлюднив Аваков.

Увага! Відео містить нецензурну лексику! (18+)

2015-й — рік, який змінив історію. Сайт "24" підготував серію публікацій про те, яким був цей рік! Згадайте усе найважливіше разом з нами.