Провину кримського судді визнав Святошинський райсуд Києва, повідомляє Офіс генпрокурора.

Цікаво також: Правоохоронці викрили завербованого ФСБ шпигуна, який служив у лавах ЗСУ

У якому злочині суддю визнали винним

Встановили, що суддя у березні-листопаді 2014 року допомагав владі Росії окуповувати Крим. Він брав участь у створенні незаконних окупаційних органів. А також штучно зменшував контроль з боку української влади.

Після приходу окупантів на півострів він працював суддею у так званому "Красногвардійському районному суді Республіки Крим Російської Федерації". Суд визначив, що суддя умисно завдав шкоду суверенітету та цілісності України. Його визнали винним у державній зраді за статтею 111 Кримінального кодексу і призначили покарання – 12 років позбавлення волі.

Яких суддів з Криму визнали винними у держзраді?

  • Вперше суддю визнали винною у держзраді у липні 2019 року. Тоді засудили Ірину Рижову, суддю Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, яка у 2014 році перейшла на бік Росії. Її засудили заочно до 12 років в’язниці із конфіскацією майна.
  • Ще одного суддю Апеляційного суду Автономної Республіки Крим визнали винним у держзраді у вересні 2019 року. З березня 2014 року до 2015 рік він сприяв окупаційної влади Російської Федерації. Його засудили до 12 років позбавлення волі.
  • У листопаді 2019 року визнали винною суддю Севастопольського апеляційного суду Автономної республіки Крим. Жінку визнали винною у державній зраді. У 2014 році вона допомагала окупантам з анексією Криму. За це – 12 років за ґратами з конфіскацією майна.