Завдяки утепленню фасадів. Мешканці кажуть, після того як "вдягнули квартири", споживання тепла зменшилось майже вдвічі. А від так вдається заощадити і витрати на газ. Комфорт усередині — питання не лише опалювального сезону, але й літньої прохолоди, що зберігається краще.

Таких будинків у Долині незабаром буде 13. Саме це прикарпатське містечко обрали з-поміж 46-ти претендентів, для втілення проекту Євросоюзу з утеплення житлового фонду.

Згідно з проектом, до 2018 року, мешканці міста мають значно зменшити енергоспоживання. Вартість задуму — 1 мільйон євро. 80% суми 772 тисячі євро, виділяє ЄС. Ще 20% лягають на плечі міськради та мешканців.

Читайте також: Яку користь несе сміття

Утеплений будинок упізнати неважко. Він обгорнутий 10-сантиметровим шаром мінеральної вати. В жодному разі не пінопластом - такі вимоги Євросоюзу. Одна квартира в середньому обходиться від трьох до п'яти тисяч. Залежно від площі оселі. Роботи з утеплення контролюють інспектори. Ведеться фотофіксація і відеозйомка кожного етапу. По завершенню фахівці проводитимуть аудит.

Будинки для утеплення обирають за конкурсом. З 20 претендентів — 13 стали учасниками проекту. Основний критерій відбору це готовність людей — запевнив міський голова містечка.

Упродовж кількох тижнів усі 13 будинків будуть утеплені. Нині проводять підготовчі декоративні роботи. На наступний етап конкурсу, що реалізовуватимуть в 2016-му, вже надійшло більше 30 заявок.