Сайт "24" розпочав проект до Дня Незалежності. 25 років самостійного шляху, 25 років досягнень і звершень. Чим запам’ятався кожен рік? Згадайте з нами – як це було!

Перший український серіал зняли за мотивами поеми-казки Івана Франка "Лис Микита". Він колоритний, яскравий та насичений українським гумором.

Особливої пікантності йому додає бойківський діалект, яким говорить головний герой – лис на ім’я Микита, а також його друзі. Діалект автори мультфільму залишили, щоб краще передати атмосферу, яку Франко надав казці. Та й загалом текст письменника для мультфільму майже не змінювали.

Втім для повнішої картинки автори ввели кілька додаткових персонажів.

Нам треба було конкретизувати "швидку допомогу". І тоді ми придумали, що нею може бути черепаха! Вона відкрила панцир, два бики переклали з носилок котика, і "швидка" помчала,
– розповів художник-постановник мультфільму Едуард Кирич.

Окрім Кирича, над мультфільмом працювали команда аж з 70 аніматорів. Разом вони намалювали 450 тисяч малюнків. Створювали художники "Лиса Микиту" аж два роки – на це впливали проблеми з фінансуванням.

За музику у мультику відповідав легендарний композитор Мирослав Скорик. Та окрім його творів у "Лисі Микиті" можна почути пісні "Океану Ельзи", ВВ та безлічі інших відомих українських гуртів.

Читайте також: 2006 – рік, коли Україна тріумфувала на чемпіонаті світу з футболу

Весь твір Франка мультиплікатори помістили у 26 15-ти хвилинних серій. Створювали його передовсім для телебачення, та вперше широкому загалу "Лиса Микиту" показали тільки у 2009-му.

Саме тоді українські дітлахи змогли познайомитися з хитрим лисом Микитою та його захопливими пригодами. У яких є і цікаві перипетії, і повчальні історії та, що головне, – щасливий кінець.

Редакція "24" вітає усіх з прийдешнім Днем Незалежності!