Прислів'я "Друзі пізнаються у біді" українці через відомі причини теж почали розуміти по-новому.

Тому у нашому новому матеріалі зі серії "Україні — 24" ми коротко розповідаємо про людей, які підтримали українців у найважчий період за всю історію незалежності.

Борис Нємцов

Російський опозиціонер Борис Нємцов завжди вирізнявся серед російських політиків тим, що вболівав за успіх України. Він вірив, що демократична Україна зможе підштовхнути до позитивних змін і російський народ. Ескалацію відносин між Росією і Україною, а згодом і російську агресію Нємцов сприймав як особисту трагедію.

27 лютого цього року, за кілька днів до запланованого мітингу російської опозиції, Нємцова вбили недалеко від стін Кремля. Доповідь Нємцова з доказами присутності російських військ в Україні "Путін. Війна" доробили і презентували соратники політика.

Андрій Макаревич

Лідер російського гурту "Машина времени" Андрій Макаревич — один з небагатьох росіян, які через свою проукраїнську позицію заслужив собі в Росії звання "національного зрадника". Цькування з боку політиків та простих росіян не зупинили Макаревича. Співак, продовжуючи жити в Росії, приїжджає як в українські мирні міста, так і в ті, які повернулись до складу України після тимчасової окупації так званими "ДНР" і "ЛНР".

Карл Більдт

До осені 2014 року Карл Більдт займав посаду міністра закордонних справ Швеції. Як політик Більдт багато зробив для євроінтеграції країн Східного партнерства і разом зі своїми колегами-міністрами з інших країн ЄС активно намагався вплинути на вирішення української кризи.

За оцінками експертів на початок 2015 року, Більдт став другим у рейтингу лобістів України у світі. Навіть зараз на думки вже колишнього шведського міністра звертають увагу і вважають їх авторитетними. Більдт часто пише про Україну у своєму блозі, в якому грамотно розставляє акценти в українському питанні.

Сергій Міхалок

У складі гурту "Ляпис Трубецкой" білоруський музикант і поет Сергій Міхалок записав пісню "Воины света", яка стала одним із гімнів Революції гідності. У 2014 році гурт, щоправда, припиняє існування, а Міхалок стає вокалістом уже нового музичного проекту "Brutto". На початку цього року музикант прийняв рішення про переїзд на постійне місце проживання в Україну.

Анджеліна Джолі

Під час Майдану голлівудська акторка Анджеліна Джолі зізнавалась в інтерв'ю журналістам, що активно стежить за розвитком подій в Україні. Знаменитість побажала українцям мирного вирішення проблем. Вона також висловила сподівання, що про Україну їй не доведеться знімати трагічних фільмів.

Ілля Пономарьов

З усіх депутатів Держдуми Росії лише один — Ілля Пономарьов — голосував проти анексії Криму Росією у березні 2014 року. З серпня минулого року Пономарьов живе у США, але залишається при цьому російським депутатом.

Броніслав Коморовський

Ще один лобіст України у Євросоюзі — колишній глава Польщі Броніслав Коморовський. Перед завершенням президентського терміну кілька разів відвідав Україну, встиг виступити у Верховній Раді і зробив дійсно багато для покращення українсько-польських відносин.

Саймон Островський

Американський журналіст, який зробив великий вклад у те, щоб світ дізнався про російську агресію в Україні. Островський працює багато безпосередньо на окупованій території Донбасу, де через загрозу для життя не завжди можуть працювати українські журналісти.

З Донбасу Островський зробив для каналу VICE серію репортажів під назвою "Russian Roulette". В одному зі своїх матеріалів журналіст відтворив по фотографіях зі соцмереж шлях російського солдата зі Сибіру на Донбас. Островський проїхався цим маршрутом і довів, що військовий-бурят справді перетинав кордон України.

Даля Грибаускайте

Перше місце у списку лобістів України у світі зайняла станом на початок 2015 року Президент Литви Даля Грибаускайте. Мужня жінка-політик не боїться називати речі своїми іменами, коли йдеться про агресію Росії в Україні. Литва була солідарною з Україною під час Майдану, а через анексію Криму і війну на Донбасі ця підтримка стала ще більш рішучою. Йдеться про допомогу не лише на словах, а, скажімо, лікування поранених учасників АТО в Литві.

На знак подяки цього року Україна відзначила Грибаускайте нагородою "Людина року". Фото — з церемонії вручення премії.

Джаред Лето

Лідер гурту "30 Seconds to Mars", оскароносний актор Джаред Лето теж співпереживає і вболіває за українців. Під час вручення премії "Оскар" у 2014 році актор заявив зі сцени, що його думки з народами Венесуели і України.

У березні 2014 року Джаред Лето не побоявся, як багато зарубіжних виконавців, приїхати з концертом до Києва. В українській столиці Лето сам пішов на Майдан, "щоб розказати про нього і показати фото всьому світові".

Ксенія Собчак

Російська журналістка Ксенія Собчак потрапила до списку друзів України як ведуча чи не єдиного у Росії опозиційного телеканалу "Дождь". Собчак — частий гість в Україні і, попри деякі нюанси, в цілому підтримує прагнення українців до демократичних змін.

Ксенія Собчак — світська левиця, яка проводить час у модній "тусовці". На різних модних заходах журналістка полюбляє з'являтись у вишиванці, чим знову викликає у свій бік хвилю обурення з боку росіян. Які ж справжні мотиви Собчак, яка наперед знає про цю реакцію на традиційний український одяг, — невідомо.

Польський гурт "Taraka"

У момент, коли українці рішуче протестували на Майдані у Києві та в інших містах, польський гурт Taraka від всього польського народу підтримав Україну піснею "Подай руку Україні". Пісню з відеорядом показали одночасно головні польські телеканали.

Лінас Лінкявічюс

Голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс — ще один суворий критик Кремля. Литовський міністр підтримує введення жорсткіших санкцій щодо Росії через Україну і піднімає це питання на рівні глав МЗС країн-членів Євросоюзу. На тому ж рівні Лінкявічюс неодноразово ініціював обговорення теми незаконно заарештованої в Росії української льотчиці Надії Савченко.

Олександр Сотник

Російський журналіст, який у своїх репортажах (переважно — у вигляді спілкування з людьми на вулицях Москви) намагається достукатись до здорового глузду росіян. Водночас він дає можливість зрозуміти, наскільки позиція Кремля співпадає з настроями пересічних москвичів. Саша Сотник — це і совість російського суспільства у стані неоголошеної війни з Україною.

Дональд Туск

Як колишньому прем'єр-міністру Польщі і теперішньому президенту Європейської Ради, Дональду Туску близьке українське питання. Але якщо відкинути фактор роботи і зважити на більш неофіційні висловлення політика, його можна вважати другом України.

Земфіра

Протягом Майдану та подальших подій в Україні російська співачка Земфіра не раз зіштовхувалась з несприйняттям росіянами її проукраїнської позиції.

Нещодавно скандал у Росії спричинило те, що Земфіра під час свого концерту у Грузії розгорнула український стяг. Житель Ростова-на-Дону вирішив навіть позватись на співачку до суду, згадавши при цьому випадок на концерті кількарічної давності. Але до кримінальної справи на цей раз не дійшло — у "злочину" минув термін давності.

Девід Кемерон

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон — начебто ще один політик, який, виконуючи свою роботу, став причетним до вирішення українсько-російського конфлікту. Однак не так багато політиків його рівня дозволили собі порівняти російського президента Володимира Путіна з Гітлером. При цьому Кемерон мав на увазі, що реакція Європи на дії господаря Кремля має бути такою ж, якою була реакція на дії нацистської Німеччини.

Саманта Пауер

Потрібно мати залізну витримку, щоб під час засідання Радбезу ООН не втратити над собою контроль, коли виступає постпред Росії Віталій Чуркін. У представниці Сполучених Штатів в ООН Саманти Пауер ці якості є. Крім того, їй вдається опонувати представнику Росії і навіть ставити його на місце. Наша з Пауер дружба — символічна. Адже як показує практика, Радбез ООН вирішує насправді не так багато.

Джон Маккейн

Американський сенатор від Республіканської партії Джон Маккейн входить до трійки найактивніших лобістів України разом з Далею Грибаускайте та Карлом Більдтом.

Маккейн прославився тим, що критикував Барака Обаму за недостатню увагу до українського питання. Сам сенатор побував у Києві під час подій на Євромайдані і виступав зі сцени перед мітингувальниками. Маккейн принциповий у питанні про те, що Україна сама повинна визначати своє майбутнє.

Віра Фарміга

Ця голлівудська акторка пишається своїм українським корінням. Вона безліч разів заявляла про свою солідарність з українцями, які відстоюють своє право на краще майбутнє мирними протестами і які змушені страждати через агресивну політику Володимира Путіна.

Борис Акунін

Як письменник Борис Акунін з особливим талантом ставить діагнози теперішній російській владі. Він — ще один росіянин, якого до так званого "білого списку" вніс український Мінкульт. Анексію АР Крим Росією письменник назвав "крадіжкою серед білого дня", незважаючи на те, що особисто знає про кримчан, які не хотіли жити в Україні.

Міхеїл Саакашвілі

Колишній Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі не лише підтримував українців на Майдані і згодом — під час початку російської агресії у Криму і на Донбасі. Саакашвілі вирішив допомогти Україні реальними діями і зараз працює на посаді голови Одеської ОДА.

Радослав Сікорський

Колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський разом з іншими главами МЗС країн ЄС не полишали надії на мирне вирішення кризи в Україні під час Майдану. Він брав також участь у підписанні угоди з екс-президентом Януковичем у лютому 2014 року, яка, однак, нікого не врятувала.

Міла Йовович

Голлівудська акторка з українським походженням Міла Йовович завжди, якщо вірити її словам, думками з українцями у такий нелегкий час як зараз.

Читайте також: 24 українські "бренди": те, що зробило обличчя України у світі

До Дня Незалежності сайт "24" підготував для вас 24 матеріали про Україну. Дізнавайтеся щодня цікаве про рідну країну!