Зокрема Абромавичус доручив розслідувати підписання ексгендиректором Павлом Букіним наказу про зміну статуту ДК "Укрспецекспорт". Про це інформує офіційний сайт концерну.

Читайте також: Як Букін вивів з-під контролю оборонне підприємство: зміни в "Укроборонпромі"

У нас була інформація про ці зміни ще до мого призначення. Як тільки ми отримали повноваження, одразу ж почали заходи щодо виправлення цих змін,
– розповів Абромавічус.

Він також запевнив, що наразі ситуація на підприємствах-спецекспортерів під повним контролем концерну, та в разі виявлення за підсумками внутрішнього розслідування протиправних дій колишнього керівництва концерн буде звертатися до правоохоронців.

Серед іншого, Абромавічус ініціював службове розслідування обставин появи в пресі документів державного підприємства "Спецтехноекспорт", які можуть містити інформацію з обмеженим доступом і комерційну таємницю.

Подібні інформаційні диверсії призводять до дискредитації концерну і його учасників, а це безпосередньо впливає на репутацію наших спецекспортерів, які і так працюють в умовах жорстокої конкуренції, в першу чергу, з компаніями країни агресора,
– пояснив генеральний директор.

19 серпня Павло Букін, який на той момент ще був гендиректором державного концерну "Укроборонпром", своїм наказом затвердив нову редакцію статуту "Укрспецекспорту" – одного з найбільших підприємств концерну.

Статут – це основний документ, який регулює діяльність компанії, а ще визначає права та обов’язки її керівництва.

Ключовою відмінністю нового статуту стало розширення прав і повноважень керівництва компанії та зменшення впливу концерну як регулятора.

Що відомо про Айвараса Абромавичуса?Бізнесмен родом з Литви, був співвласником шведського інвестиційного фонду East Capital. Певний час жив у Швеції та Москві, а у 2008 році переїхав до Києва.

У вересні 2014 року Абромавичус очолив Міністерство економічного розвитку та торгівлі в уряді Арсенія Яценюка. Перед тим отримав українське громадянство. У відставку пішов у 2016 році через політичний тиск і втручання в кадрову політику заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

Навесні 2019 року Абромавичус став одним із радників тоді ще кандидата у президенти України Володимира Зеленського.