Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук підтвердила інформацію про відставку міністерки в ефірі 24 каналу.

Ексклюзивне інтерв'ю: Міністерка Бабак: Мене хочуть дискредитувати представники олігархічних груп

Дійсно Альона Бабак написала заяву за власним бажанням,
– сказала Кравчук.

Альона Бабак у Кабінеті Міністрів України

29 серпня під час першого засідання Верховної Ради 9-го скликання новообрані нардепи призначили новий склад Кабінету міністрів. Новим прем'єром став 35-річний Олексій Гончарук.

У новому уряді відбулося об'єднання 8 міністерств в 4 і було створено нове міністерство. Саме новостворене Міністерство розвитку громад та територій очолила Альона Бабак.

Після свого призначення пані Бабак виділяла чотири ключові пріортитети роботи очолюваного нею міністерства:

  • стратегія розвитку регіонів;
  • децентралізація;
  • будівництво та архітектура;
  • житлово-комунальне господарство.

Загалом робота Міністерства розвитку громад і територій є не надто помітно для загалу, але гучно заговорили про нього, коли президент Володимир Зеленський та прем'єр Олексій Гончарук представили план модернізації багатоповерхівок.

Тоді глава держави та очільник уряду казали про те, що спершу це протягом 2020 року зроблять у тисячі багатоповерхівок в 10 різних містах. Однією з відповідальних за виконання цього завдання була саме Альона Бабак.

Вперше про відставку міністерки заговорили буквально днями – 14 січня така інформація з'явилася у ЗМІ. Сама ж чиновниця в інтерв'ю 24 каналу заявила, що таким чином "певне коло зацікавлених осіб намагається маніпулювати суспільною думкою".

Кабмін, уряд Гончарука, Кабінет міністрів
Хто потрапив у новий Кабінет міністрів / інфографіка 24 каналу

У попередньому уряді існувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, яке очолював віце-прем'єр Геннадій Зубко.

Читайте також: У день свого формування новий Кабмін одразу ж зібрався на перше засідання

Хто така Альона Бабак?

Їй 50 років. Родом з Кривого Роду. Була народною депутаткою 8-го скликання, пройшовши за списком партія "Об'єднання "Самопоміч", і була заступницею голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

До депутатства була директоркою та співзасновницею ТОВ "Інститут місцевого розвитку".

За освітою Альона Бабак філолог – закінчила Київський педагогічний інститут іноземних мов за спеціальністю "Іноземні мови" із присвоєнням кваліфікації вчителя іноземних мов.

У 1996-му отримала грант на навчання в США, а у 1998-му одержала кваліфікацію магістра Університету Old Dominion (штат Вірджинія, США) за спеціальністю "Бізнес адміністрування" та спеціалізацією "фінанси".

Альона Бабак міністр
Альона Бабак очолила нове Міністерство розвитку громад і територій / Фото: samopomich.ua

У Верховній Раді 8-го скликання Альона Бабак входила до міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо монетизації житлових субсидій.

Була співавторкою низки законів, серед яких "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях", "Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж", "Про енергетичну ефективність будівель", "Про житлово-комунальні послуги".

Є досвідченою експерткою у сфері житлово-комунального господарства.

У березні 2017 Альона Бабак повідомила про своє рішення скласти мандат депутата Верховної Ради, проте тоді Рада за це так і не проголосувала.

Що Бабак вказує у декларації?

Згідно з декларацією за 2018-й рік, Альона Бабак володіє трьома квартирами у Києві площею 48, 56 та 188 метрів квадратних. Щоправда, їй належить лише по 50% цієї нерухомості, інша половина записана на Володимира Бабака.

Альона Бабак також задекларувала три земельні ділянки площею по 25 арів кожна у селі Рославичі Васильківського району під Києвом. Одна з ним записана на доньку Катерину.

Читайте також: Руслан Рябошапка: з НАЗК в крісло Генпрокурора