Про це у коментарі 24 каналу відзначив президент Центру глобалістики "Стратегія-XXI" Михайло Гончар. Він зауважив, що якщо підвищення обмежиться на рівні 20-25% – це допустимо. Решта – надмірно. Але у МВФ своя логіка. А наш уряд перебуває "між молотом і ковадлом".

Експерт констатував: якщо піти по сценарію уникнення подорожчання газу – це загрожує не отриманням фінансування з боку МВФ, обвалом курсу гривні.

Фінансова катастрофа у такому випадку значно негативніша за наслідками, ніж підвищення цін на газ для споживачів. Хоча подорожчання газу спровокує хвилю невдоволення і протестів. Але це менше зло, порівняно з фінансовою катастрофою – і для споживачів теж,
– зауважив Гончар.

Експерт вважає, що одна з причин, чому наш уряд (і споживачі) опинилися в такій ситуації з ціною на газ – бо уряд не приділяв належної уваги питанню збільшення видобутку власного газу. За його словами, без цього ми не зможемо відмахнутись від МВФ. Для цього так само потрібне вирівнювання ціни на газ на ринку.

Дарма уряд уникає спілкування із суспільством про те, що з кожної гривні, заплаченої споживачем за газ, частина грошей реінвестується у розширення національного газовидобутку. Фактично уряд підтримує ідею збільшення власного газовидобутку, але займає таку споглядальну позицію. А потрібна консолідація національних зусиль,
– пояснив Гончар.

Тоді б уряд міг сказати, що паритет з ціною імпортованого газу для нас не зовсім прийнятний, оскільки ми дві третини газу, який споживаємо, забезпечуємо за рахунок внутрішнього видобутку, а не імпортованого, як це було 5-6 років тому. Натомість ми перебуваємо у слабкій позиції, уряд не може переформатувати підходи з боку МВФ, тому й бачимо такі собі "ігрища" навколо цін, коли нам диктують умови.