При цьому продовжиться практика витіснення реального лотерейного ринку іншим, який перебуває поза рамками правового регулювання. Таку думку на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловила державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська.

При цьому чиновниця в інтерв'ю виданню censor.net.ua підкреслила, що АМКУ не погодив проект постанови Кабміну, в якому прописані ліцензійні умови, які блокують процес очищення цього ринку від тіньового бізнесу, і почав проводити власне дослідження із залученням всіх зацікавлених у розвитку вітчизняного лотерейного бізнесу сторін. Наприклад, для відмови у візуванні даного документа з боку Комітету став ряд преференцій, виписаних в законопроекті, з якими держорган не погодився.

"Перше і основне, що там закладено - це перевага для державних банків: "Ощадбанк", який має ліцензію на проведення лотерей, але їх не проводить. "Приватбанк", який є державним, у нього немає ліцензії, він ніколи не проводив лотерей, але при цьому співпрацював з оператором "Патріот" і поширював їх лотереї. І ще два державні банки – "Укргазбанк" і Державний експортно-імпортний банк теж ліцензій не мають і лотерейної діяльністю не займалися", – акцентувала увагу Загребельського.

Також Антимонопольний комітет має інформацію, що цей ринок вважається високоризикованим, негативним і небажаним при з'єднанні двох видів діяльності: банківської та лотерейної.

Уповноважений АМКУ констатувала той факт, що під час міжбанківського опитування їм було поставлено питання: а чи відповідають вони всіма іншими критеріями. Жоден з банків, судячи з відповідей, всіма критеріями, в сукупності, не відповідає. Крім того, державні банки не змогли однозначно відповісти на питання: чи планують вони виходити на лотерейний ринок чи ні.

У Комітеті сприйняли як оціночне поняття критерію про необхідність наявності у потенційного учасника лотерейного бізнесу "бездоганної ділової репутації", так само прописане в законопроекті Мінфіну. Даний пункт, на думку фахівців Комітету, мало вичерпно виписаний.

"У нас з ним (Мінфіном, – ред.) Дуже складний діалог. Ми виступили проти проекту постанови про ліцензійні умови в такому вигляді і написали свої зауваження. Але Міністерство фінансів не бачить проблемних моментів у цьому документі. Так що поки ми перебуваємо в стані дискусії», - повідомила Агія Загребельська.

Уповноважений представник АМКУ так само звернула увагу на те, що загрозу монополізації лотерейного бізнесу бачать і його нинішні учасники. У всякому разі, оператори ринку, чию оцінку законодавчим новаціям захотіли почути в АМКУ, висловили полярні думки.

"Два оператори вважають запропоновані умови дискримінаційними і такими, що обмежують конкуренцію. Третій учасник ринку не бачить ніяких проблемних моментів в тій постанові, яка є", – зазначила Загребельська.

Торкаючись можливого виведення двох операторів з лотерейного ринку, яке може статися через санкції, запропонованих РНБО, Агія Загребельська вважає, що формально будь-які санкції негативно впливають на конкуренцію.

Як повідомлялося, організовувати лотереї в Україні сьогодні мають право чотири оператори: "М.С.Л.", "Патріот", "УНЛ", а також державний банк Ощадбанк (не займався лотереями з моменту отримання ліцензії). Як заявив глава комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко виданню "Бізнес", в нових ліцензійних умовах для операторів лотерейного ринку присутні дискримінаційні положення, згідно з яким двом з трьох діючих операторів фактично заборонено проводити діяльність з випуску лотерей, хоча законом "Про державні лотереї в Україні" така заборона не передбачений.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, на робочій зустрічі "Бар'єри доступу на ринок з випуску та проведення лотерей", організованої АМКУ минулого тижня, з усіх присутніх тільки керівник "УНЛ" Андрій Бочковський підтримав розроблений Мінфіном проект нових ліцумов.