Таким людям краще тікати, тому що вони понесуть покарання повністю, відповідно до всіх міжнародних конвенцій. Про це заявив перший заступник глави української делегації у ТКГ та віцепрем'єр України Олексій Резников в ефірі одного з українських телеканалів, повідомляє 24 канал.

До речі Деокупація Донбасу – це питання часу, – віцепрем'єр Резніков

За словами Резнікова, не треба боятися слова амністія. Політик переконаний, що амністія повинна бути, адже її постійно застосовують у світі.

Ми вивчаємо 260 конфліктів на планеті Земля, які відбувалися. І кожний раз амністію офіційний уряд потім застосовує. Але звісно вона не стосується воєнних злочинців, мародерів, психопатів тощо,
– наголосив Резніков.

Віцепрем'єр розповів, що Кабмін готує пакет законопроєктів про перехідне правосуддя. Резніков зазначив, що необхідно дати відповіді громадянам України, які проживають на окупованих територіях, щоб вони не боялися повернення.

Що відомо про амністію на Донбасі

  • Верховна Рада 17 вересня ухвалила в першому читанні проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права. Це дозволить притягнути до відповідальності воєнних злочинців.
  • Крім цього, пропонують внести зміни до Кримінального кодексу та закону "Про застосування амністії в Україні". Зокрема, пропонують встановити, що амністію не застосовуватимуть за злочини проти миру та безпеки людства.
  • 18 вересня Резніков повідомив, що Кабмін запропонує Раді пакет законопроєктів щодо перехідного періоду (період після "гарячої" фази воєнного конфлікту – 24 канал). Зокрема, щодо механізмів перехідного правосуддя. Віцепрем'єр зауважив, що Україні потрібен закон, який визначатиме, "хто колаборанти, хто злочинці, а хто заручники".
  • Раніше на загальній амністії для бойовиків наполягав заступник глави делегації України у ТКГ Вітольд Фокін.