Відповідний проєкт закону у першому читанні на засіданні 5 листопада підтримали 320 парламентарів, проти – 0, утримались 1, а не голосували 35 депутатів, повідомляє 24 канал. За основу і за скорочення подання правок проголосували 229 нардепів. Текст законопроєкту під №4135 доступний на сайті Верховної Ради України.

Цікаво Перші наслідки рішення КСУ: Антикорупційний суд закрив справу про брехню у декларації

Деталі антикорупційної стратегії 2020 – 2024:

  • Засади державної антикорупійної політики визначає Верховна Рада в антикорупційній стратегії, яку мають затверджувати законодавчо.
  • НАЗК має розробити проєкт наступної антикорупційної стратегії наступного року після завершення дії попередньої – не пізніше 1 серпня.
  • Нова стратегія розробляється на основі аналізу корупційної ситуації, а також за результатами виконання попередньої.
  • Реалізація стратегії відбувається шляхом виконання антикорупційної стратегії, яку НАЗК розробляє відповідно до цього закону й затверджує Кабмін на час її дії.
  • За результатами моніторингу й оцінки реалізації антикорупційної стратегії НАЗК має право ініціювати питання щодо внесення до неї змін. Це має відбуватися за умов громадського обговорення й врахування позиції НАЗК.
  • Виконання стратегії рахуватимуть за кількістю відкритих кримінальних справ, оперативно-розшукових дій, а також обвинувальних актів і вироків суду в корупційних справах.
  • Статегія передбачає зниження загального рівня толерування корупції в Україні;
  • Також вона передбачає оновлення стратегії комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції та забезпечення належної організаційної та фінансової основи для скоординованих дій з її виконання;
  • Згідно зі стратегією, передбачене надання громадянам повної та об’єктивної інформації про корупцію в Україні, її причини, стан та динаміку, систему антикорупційних інституцій, а також про можливість та способи взаємодії громадян із антикорупційними інституціями.

Також положення Антикорупційної стратегії, окрім пріоритетних сфер, зачіпають: запобігання корупції в оборонному секторі та у сфері охорони здоров’я. Йдеться про усунення корупційних ризиків, удосконалення процедур закупівлі тощо.

Нові повноваження НАЗК

Саме Національне антикорупційне бюро здійснюватиме моніторинг виконання антикорупційної стратегії. Воно ж може ініціювати покарання за недотримання цієї стратегії.

У разі, якщо відповідальний орган неналежним чином виконує антикорупційну стратегію, НАЗК повинно внести припис керівнику такого органу, а також порушити питання щодо відкриття проти нього дисциплінарного провадження.