Справу уже відновила суддя Олійник

Оскарження відкликав екснародний депутат Віктор Чумак. Адже потреби в ньому немає, бо справу "Роттердам+" відновила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник. Про це повідомляє Центр протидії корупції у телеграмі.

Раніше Чому закрили справу "Роттердам+": прокурор стверджує про недостатню кількість доказів

Суддя Олійник скасувала постанову прокурора САП Віталія Пономаренка, отож досудове розслідування триває.

Справа "Роттердам+" залишається відновленою завдяки рішенню слідчої судді Олійник,
– мовиться у повідомленні ЦПК.

Як на рішення ВАКС відреагували у НАБУ?


У НАБУ підтвердили, що досудове розслідування у справі "Роттердам+" триває.
"Інформація про її нібито закриття не відповідає дійсності. Заявник відкликав скаргу через відсутній предмет спору", –повідомили в Антикорупційному бюро.

Що цьому передувало:

  • Прокуратура закрила справу "Роттердам +" 28 серпня через відсутність складу злочину.
  • Це рішення згодом підтвердили й в Офісі генерального прокурора.
  • У вересні ВАКС визнав закриття справи "Роттердам+" повністю законним і обґрунтованим. Суд дійшов висновку, що немає доказів вчинення злочину і заподіяння шкоди від дії формули.
  • Втім, вже 27 жовтня ВАКС переглянув своє рішення у справі "Роттердам+" і скасував постанову прокуратури про закриття справи.
  • Після цього детективи НАБУ спробували змінити прокурора, але ВАКС підтвердив законність і правомірність дій процесуального керівника, який постановив закрити справу "Роттердам+".

Що відомо про справу "Роттердам+": коротко

  • За версією слідства, група людей з приватних теплогенеруючих компаній тиснули на керівництво НКРЕКП. Вони вимагали включити до тарифу на електроенергію витрати на доставку вугілля в Україну з портів Європи. Україна купувала паливо в Нідерландах, аби бути незалежною від окупованих територій.
  • НАБУ у 2019 році повідомили про підозру 6 людям, зокрема, голові Нацкомісії Дмитру Вовку та Володимиру Бутовському. Слідці стверджували, що Вовк із групою розробили та прийняли регуляторний акт – так звану формулу "Роттердам+"
  • Таким чином вони створили штучні умови, аби ціна на продаж електричної енергії на гуртовому ринку зросла. Через перехід України на новий ринок електроенергії з 1 липня 2020 року формула перестала діяти.