З чим пов’язано насильство в правоохоронних органах

Як розповів 24 каналу юрист Василь Мірошниченко: в справах, де фігурують представники правоохоронних органів, є певна толерантність міністра внутрішніх справ Авакова і, на жаль, різних керівників МВС. Вони намагаються захистити честь мундира, приховують випадки зловживання службовими повноваженнями. Є кругова порука.

Увага Поліцейські зґвалтували жінку в Кагарлику: нові дані про потерпілу та катів-правоохоронців

Скандал у Кагарлику, в першу чергу, стосується Авакова. Міністр повинен за це відповідати. У будь-якій розвиненій країні такий випадок, як у Кагарлику, призвів би до питання про відставку міністра. В Україні про це не говорять і те, що сталося, не вважають кричущим випадком. А це далеко не перший випадок, коли поліцейські ґвалтують людей,
– наголошує Василь Мірошниченко.

поліція мвс
Гучні злочини за участі поліції / Інфографіка 24 каналу

За словами юриста-кримінолога Анни Маляр, проблема насильства в правоохоронних органах не нова і не унікальна.

Робота в поліції приваблює як щирих борців зі злочинністю, так і садистів, які хочуть легально задовольняти свої збочення. У розвинених країнах під час прийому на роботу в поліцію людину перевіряють на садизм, жорстокість, агресивність,
– говорить Анна Маляр.

Читайте також Аваков має піти: українці вибухнули критикою на події у Кагарлику та стрілянину у Броварах

Фахівець нагадує про низку резонансних справ, які сталися протягом останнього року:

Ще одна резонасна подія – масова стрілянина в Броварах, щр сталася 29 травня. Інцидент, у якому взяло участь близько 100 людей, стався між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями, та нелегальними перевізниками. Правоохоронці оперативно прибули на місце інциденту і затримали 20 людей.

Поліцейські зґвалтували жінку в Кагарлику: головне

  • Інцидент стався уночі проти 24 квітня у Кагарлицькому відділені поліції. Жінка наступного дня звернулася до лікарні та поліції.
  • 25 травня в Кагарлику затримали двох поліцейських. Їх підозрюють у зґвалтуванні та побитті жінки. Також правоохоронці побили ще одного чоловіка. Обом на голови одягали протигаз, стріляли з пістолета над головою.
  • Імовірними зловмисниками виявилися 35-літній начальник сектору кримінальної поліції Микола Кузів та 29-річний оперуповноважений Сергій Сулима. Їх звільнили з правоохоронних органів.
  • Решта працівників відділку поліції вивели поза штат та відправили на переатестацію. Однак вони й надалі залишаються на своїх робочих місцях.

Читайте також Стрілянина у Броварах: куля влучила у вікно будинку, де проживають люди – фото

Громадськість обурена через події в Кагарлику і Броварах

Соцмережі бурхливо відреагували на останні події в державі, наголошуючи на неконьльованості ситуації Аваковим, через що різко зросла злочинність. До речі, від виконання обов'язків відсторонили начальника вінницької поліції Юрія Педоса. За даними ЗМІ, частина тих, хто влаштував перестрілку у Броварах – місцеві, частина – із Вінницької області.

Фракція "Голос" у Верховній Раді вимагає відставки Авакова та Клименка після подій у Кагарлику. Депутати наголошують, що керівництво МВС та Національної поліції має відповісти за те, що сталося.

Повинна настати неминуча відповідальність за те, що злочинці у погонах катують і ґвалтують людей. Зараз монобільшість має визнати, що реформа поліції провалена і для її перезапуску потрібні нові мізки і нові серця,
– відзначили у "Голосі".

Реформа правоохоронних органів гальмує

Василь Мірошниченко розповідає: в різних країнах свої критерії оцінки діяльності поліції. Зокрема, в США, чим більше злочинів, особливо тяжких, зареєстровано, тим більше поліції йде фінансування. І поліція США нічого не приховує. В Україні навпаки.

В Україні головним критерієм якості роботи поліції є відсоток розкриваності з числа зареєстрованих правопорушень. У нас під всякими приводами намагаються не реєструвати злочини. Але цей критерій усе ж показує певну динаміку. І за час керівництва МВС Аваковим цей показник не покращився,
– зауважує Василь Мірошниченко.

Юрист при цьому додає: впливає на ріст злочинності економічна криза. Багато людей не мають роботи і через відчай можуть піти на злочин. Також впливає війна.

поліція
Чому нова поліція швидко стала старою міліцією?

Увага Аваков, покажи докази: під МВС протестують через справу Шеремета – фото

По-друге, зауважує спеціаліст, вміння розкривати резонансні справи – також показник діяльності поліції. Чи вміють українські правоохоронці розкривати злочини проти журналістів, політиків? Показники мізерні. Справу Шеремета президент Зеленський оголосив критерієм ефективності роботи Авакова. Була гучна пресконференція, а результат сумнівний. Поки не можна говорити, що справа розкрита.

Крім того, за його словами, є інші резонансні справи, що досі не розкриті. Справи Майдану не доведені навіть до суду. А які передані до суду, то їх розгляд показує неякісну роботу поліції і прокуратури.

Реформа МВС гальмує. Призначають осіб, що були скомпрометовані і ганебно проявили себе під час Революції гідності. Повертаються ті, хто був люстрований. Хоча певна стабільність у країні є. Але не можна сказати, що Аваков заслуговує на державні винагороди. Там, де потрібна рутинна робота, не проведена належна реформа, немає успіхів,
– говорить юрист.

Як відзначає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, після подій у Кагарлику всі розмови і заяви про нову поліцію були розвіяні, як туман на світанку.

Зміна форми і назви, на жаль, не змінила сутність міліції. Те, що винні у злочині в Кагарлику будуть покарані показово, сумнівів немає. Але ж всі розуміють, що щось не так у МВС,
– наголошує Віталій Бала.

Політолог зазначає: звичайно, в поліції і МВС працює багато порядних і професійних людей, які добросовісно виконують свою роботу. Можливо, що кадрова політика залишилась, як у міліції в давні часи. Є, підкреслює Бала, неписане правило: кожні 4-5 років потрібно міняти керівників. Навіть, якщо вони добре працюють, це максимальний термін перебування на посаді.

Чи звільнять Авакова?

5 червня Верховна Рада планує заслухати звіт Авакова. Поки не мовиться про голосування за його відставку. Зокрема, у фракції "Європейська солідарність" Порошенка заявили, що триває дискусія з "Голосом", який ініціює збір підписів за відставку Авакова. Нардеп Княжицький вважає збір підписів безглуздою дією. За його словами, невдалі спроби відправити Авакова у відставку тільки зміцнюють його вплив у суспільстві та Раді.

Як відзначив 24 каналу директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк, чи звільнять найближчим часом Авакова – невідомо. Президент Зеленський хоче мирної відставки Авакова. Бо Аваков небезпечний для нього.

За рік після обрання Зеленського Аваков нічого нового не показав. Криміногенна ситуація в країні не найкраща. Бо за 29 років незалежності ніхто не займався реформою поліції, зараз розкручуватимуть месидж, що немає альтернативи Авакову. Дешевий політичний трюк, щоб законсервувати систему,
– зазначає Микола Давидюк.

порошенко аваков
Порошенко зацікавлений у збереженні Авакова

За словами експерта, для Зеленського проблема – що робити з Аваковим. Зеленський намагається позбавитися Коломойського і Авакова. Але Аваков обріс впливами. І частина вертикалі МВС особисто багато в чому йому завдячує. Він призначав тих, хто не дотягував до посадових вимог, залишав тих, кого треба було люструвати. Для старої міліцейської системи Аваков свій.

При цьому Давидюк відзначає: фракція "Європейська солідарність" Порошенка не хоче підтримувати відставку Авакова, оскільки на одних представників є кримінальні провадження, а в інших з міністром МВС спільні справи і бізнес. Тому в "ЄС" зацікавлені в збереженні старих політичних кадрів. Як і в "Опозиційній платформі – За життя". Ні в кого з них Аваков не забрав бізнес. Як було при Януковичу, так і залишилося.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що поки Авакова не звільнять. Колись відставка Авакова станеться і за ініціативи Зеленського.

Звіт Авакова в парламенті повинен стати для нього холодним душем, невеликим прочуханом, щоб не "бронзовів" і не втрачав почуття реальності. Але токсичність міністра внутрішніх справ явно зросла. Для команди Зеленського все більш актуальною стає потреба в пошуку оптимальної альтернативи Авакову,
– підкреслив Володимир Фесенко.