Спочатку Федеральне авіаційне управління США заборонило американським цивільним повітряним суднам польоти над територією Іраку, Ірану, водами Перської та Оманської заток. Це сталося після ракетного обстрілу, зазначає пресслужба управління у твіттері.

Більше про це: Іран ракетами атакував американські бази: 80 жертв

Конфлікт Ірану та США: що треба знати Конфлікт між країнами спалахнув після вбивства в Іраку 3 січня іранського генерала Касема Сулеймані. Вбили його за особистим наказом президента США Дональда Трампа.

Іранська влада назвала вбивство Сулеймані "терористичним актом". Духовний лідер країни аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою".

7 січня Іран привів свої війська у бойову готовність. Так само і США у бойову готовність привели свої війська, розташовані на базах на Близькому Сході.

8 січня з території Ірану було завдано ракетного удару по двох військовим базах на території Іраку. На цих базах розташовані американські та британські солдати.

З-поміж усіх інших вирізняються ситуації України і США. У цих випадках рішення про призупинення польотів над територією Ірану ухвалювалося державою, у всіх інших – особисто перевізниками.

  • Також авіакомпанія Malaysia Airlines оголосила про зміну маршрутів польотів в повітряному просторі Ірану. Мова йде про рейси в Лондон, Джитту та Медіну. В заяві компанії вказано, що вони відмовляються від польотів у повітряному просторі Ірану під час напружених стосунків у регіоні.
  • Відмовилися використовувати для польотів повітряний простір Ірану також Singapore Airlines та їх дочірня авіакомпанія Scoot. Korean Air Lines та Thai Airways заявили, що вони перестали використовувати повітряний простір Ірану для польотів. Так само це зробили в China Airlines.
  • Австралійська компанія Qantas Airways заявила, що коригує маршрути польотів, щоб уникнути повітряного простору над Іраком та Іраном до подальшого повідомлення. При цьому в компанії збільшився час рейсу Перт – Лондон на 50 хвилин. Це призвело до того, що компанія була змушена зменшити кількість пасажирів для перевезення необхідного палива.
  • Авіакомпанія Emirates, яка базується в Дубаї, скасувала зворотний рейс до Багдада в середу після ракетного нападу Ірану і заявила, що при необхідності внесе подальші оперативні зміни.
  • Компанія Air Francе призупиняє польоти в повітряному просторі Ірану і Іраку.
  • Фінська авіакомпанія Finnair також прийняла рішення про призупинення польотів над Іраком і Іраном. Через повітряний простір Ірану літаки перевізника літали в Дубай. Щонайменше до кінця тижня вони літатимуть через Саудівську Аравію. Загалом компанія Finnair здійснює шість рейсів в Дубай у тиждень.
  • Авіакомпанія Turkish Airlines припиняє польоти в Іран та Ірак.
  • Турецькі авіалінії (THY) скасували всі свої рейси в Іран та Ірак 8 січня. Продовження польотів буде переглянуто через 24 години.
  • Призупинили польоти і авіакомпанії з пострадянського простору – російські, білоруські та казахські. Зокрема, наприклад, Belavia, Ural Airlines, S7 Airlines та Air Astana.
  • Призупинила польоти до Ірану і австрійська компанія Austrian Airlines. Цікаво, що один з рейсів з Відня до Тегерану нова заборона застала просто у польоті. У компанії пояснили, що літак повернеться до австрійської столиці з зупинкою у болгарській Софії.

Водночас не усі авіакомпанії спішать призупиняти польоти до Ірану, навіть попри небезпеку. Наприклад, катарська Qatar Airways заявила, що не планує змінювати власні маршрути.

Нагадаємо, що 8 січня в Ірані розбився літак української авіакомпанії МАУ. Він зазнав катастрофи невдовзі після вильоту з аеропорту в Тегерані. На борту перебувало 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Ніхто із них не вижив. Після цього скасування польотів над державою стало ще частішим явищем.

Все на цю тему: Український літак розбився в Ірані, на борту було 177 людей: останні новини, фото, відео

Мапа падіння літака МАУ в Ірані / Інфографіка 24 каналу