Країна впевненно забронювала собі друге місце серед найрозвинутіших економік світу.

Читайте також: Як жорстокий і комічний правитель Чечні Рамзан Кадиров змушує виконувати свої команди

Майже півтора мільярда китайців роблять все, щоб велич минулого тут вдало переплелася із передовими здобутками сучасності. На сьогоднішній день долю КНР тирмає в руках новий взірцевий син партії Сі Цзіньпін. Його історія почалася в головному місті молодої Китайської народної республіки, адже він народився в сім'ї героя революції, партизана і перспективного члена партії – Сі Чжунсюня.

Сі Цзіньпін
Президент КНР Сі Цзіньпін

Цзіньпін виніс із складної молодості важливий урок – йому легко знаходити спільну мову з простими людьми, а це гарантує підтримку. І він не цурається говорити з бідними.

Цзіньпін мріяв про політичну кар’єру в Китайській республіці, але дружина Сяомін кинула чоловіка і поїхала в Англію, тому Сі шукав розради в роботі.

Саме в той час Партія оголосила пріоритетним завданням подолання бідності. Сі добре розумів це гасло, оскільки сам скуштував гіркого хліба бідняків. Тому його робота була скерована на модернізацію і вирішення проблем найбідніших господарств,
– розповів керівник "Національного центру подолання бідності" Хуанг Ченвей Сєрий.

Після успіхів на посту мера, Сі призначили головою одного з найкрупніших китайських портів Сямень, де він жорстко придушив масові протести.

Читайте також: Як Лукашенко намагається відновити втрачену силу СРСР

Славу взірцевого сина партії Сі Цзіньпін отримав у 2008-му. Він відповідав за підготовку і проведення в Пекіні Олімпійських Ігор. Вчасно і якісно збудовані стадіони і олімпійське містечко, розкішне шоу і навіть перемога китайської збірної – всі ці чинники підвищили шанси шанхайського градоначальника в політичних перегонах.

У 2012-му його призначили генсеком комуністичної партії Китаю. Згодом він очолив уряд і зробив ставку на боротьбу з корупцією. Сотні тисяч вищих партійних керівників отримали крупні строки за гратами, а декого навіть розстріляли. Показові процеси підняли авторитет Цзінпіна, а з іншого боку дозволили почистити партію від опонентів.

Я не робив цього для себе. Вони не впоралися з обов’язками. Думаю вони розуміють, що я просто підтримав правосуддя. Адже ми чиновники, службовці не маємо шкодити інтересам людей,
– відповів Сі Зціньпін.

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" називає Китай однією з країн, яка має найгірша ситуація із свободою слова. В країні діє заборона на критику комуністичної партії. Китай сьогодні ще далі від демократії, ніж це було під час кривавого придушення на площі Тяньяньмень у 1989 році. Політична система залишається авторитарною і ворожою до прав людини.

Читайте також: Солдат на службі незалежності: як Пілсудський готував антиросійське повстання

Авторитарні методи правління червоного імператора не сильно турбують китайців. Населення має сприятливі умови, щоб покращувати рівень життя. найактивніше зараз покоління, яке памятає 80-і, коли середній дохід на душу населення становив 300 доларів в рік. В 2000-х це вже було 3 тисячі, станом на 2017-й рік, за офіційними даними, це 10- тисяч доларів в рік.

Президент Сі поміняв конституцію, яка обмежувала президентський термін двома п’ятирчними каденціями. І тепер закон не забороняє йому тримати всю владу в руках необмежений ніякими термінами час.

Більше про жортокий шлях до влади Сі Цзіньпіна – дивіться у повному випуску програми "Диктатори".