Особливо враховуючи те, що Азербайджан протягом тривалого часу заявляє про необхідність активного долучення Туреччини до вирішення конфлікту. Про це у прямому ефірі 24 каналу розповів Ігор Семиволос, директор Інституту близькосхідних досліджень.

Зверніть увагу У Нагірному Карабасі на всій лінії фронту тривають бої: деталі

Він зауважив, що турецький президент Ердоган вже заявив про обговорення цієї проблеми з росіянами. Мовляв, вони не проти та поважають право Туреччини бути серйозніше залученою у відповідний процес.

Думаю, ми перебуваємо на початковому етапі торгів. Очевидно, що у теперішніх умовах Азербайджан не погодиться на російську присутність на своїй території,
– переконаний Семиволос.

"Кремлю, звісно, вигідно мати додатковий вплив. Можливо, вони цього хотіли б. Але чи можуть? Тут питання полягає в тому, чи достатньо у Кремля аргументів, аби переконати Алієва (президент Азербайджану – 24 каналу) погодитися на такий варіант", – додав експерт.

Без згоди Баку росіяни не введуть миротворців, – Семиволос

Варто зважати й на те, що ініціатива прозвучала з вуст вірменського прем'єр-міністра. Такий розвиток подій він розглядає як певний компроміс, хоча насправді жодного компромісу немає. Це лише знову відкладе розв'язання проблеми на доволі віддалене майбутнє, пояснив Семиволос.

"Азербайджан не погодиться з пропозицією, яка передбачає, що тривалий час цей конфлікт буде заморожений – тепер вже російською стороною", – підкреслив директор Інституту близькосхідних досліджень. Й додав, що без згоди Баку росіяни ввести миротворців не зможуть.

Експерт пояснив: у такому випадку це буде вторгнення та агресія проти суверенної держави. Натомість Туреччина неодноразово заявляла, що готова безпосередньо втрутитися, якщо третя сторона братиме участь в конфлікті.

Повний коментар Ігоря Семиволоса: дивіться відео 24 каналу