Антитерористична операція в Карабасі

Служба державної безпеки Азербайджану провела в околицях Гадрут у Нагірному Карабасі антитерористичну операцію. Про це повідомляє Міноборони республіки.

Важливо Загострення у Карабасі: Вірменія вимагає терміново скликати парламент

За інформацією відомства, там залишалися вірменські військові, які здійснювали теракти проти мирних жителів. Раніше у ЗМІ з'явилася інформація про вірменських військових, які через складні погодні умови заблукали й потрапили на азербайджанську територію. За твердженням Азербайджану, вірменські збройні формування не покинули територію.

Вони створили бойові позиції й в останні дні здійснили терористичні акти та саботаж проти азербайджанських мирних жителів і військовослужбовців в цьому районі,
– заявили в азербайджанському відомстві.

Як наголосили у Міноборони Азербайджану, 26 листопада, тобто вже після підписання мирної угоди, вірмени напали на село Сур Ходжавендского району, вбили 3 людини, ще 2 особи отримали поранення.

Через це Служба державної безпеки Азербайджану провела антитерористичну операцію в цьому районі. Подробиці операції не розголошуються.

Азербайджан звинуватив Вірменію у провокаціях

Ввечері 12 грудня перемир'я у Нагірному Карабасі було під загрозою зриву. За інформацією Міністерства оборони Вірменії, Азербайджан здійснив наступ у Карабаху. Натомість Азербайджан звинуватив вірменських військових у провокаціях.

Більше про це Алієв назвав Вірменію винною у порушенні режиму тиші у Карабасі

Переговори Вірменії та Росії

Глави Міноборони Вірменії та Росії Вагаршак Арутюнян і Сергій Шойгу провели переговори на тлі загострення у Нагірному Карабасі. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони Вірменії.

Міністерство оборони республіки Вірменія рішуче засуджує провокацію збройних сил Азербайджану. Чинна ситуація... ставить під загрозу крихкий мир,
– мовиться у повідомленні.

Відзначається, що Арутюнян перебуває з робочим візитом у Росії.

Що відомо про ситуацію у Нагірному Карабасі

  • Напружені стосунки між Вірменією та Азербайджаном тривають вже не одне десятиліття. Однак активні бойові дії відновились наприкінці вересня 2020 року.
  • Після потужного наступу у Карабаху Вірменія погодилась підписати угоду про припинення вогню з Азербайджаном та Вірменією.
  • У Вірменії підписання угоди викликало хвилю протестів, адже крок прем'єра Пашиняна сприйняли, як капітуляцію.
  • Натомість в Азербайджані пройшов парад перемоги. Запросили на захід і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.
  • 12 грудня 2020 року стався перший випадок порушення режиму припинення вогню з моменту завершення конфлікту. Це порушення наразі залишається єдиним.