Докладніше про заяву Міноборони Вірменії

Наступ почався в напрямку населених пунктів Старий Таглар і Хцаберд. Це південь регіону. Про це повідомляє Міноборони Вірменії на своєму офіційному сайті.

До теми Алієв назвав Єреван історичною землею Азербайджану: реакція Вірменії

В оборонному відомстві уточнили нападу зазнали населені пункти в Гадрутському районі, що не перейшли під контроль Баку.

Також Міноборони Вірменії заявило, що їхні війська "застосовують відповідні дії" для відбиття атаки. Які саме – інформації немає.

Речниця прем'єра Вірменії Мане Геворгян, зі свого боку, зазначила, що російські миротворці повинні відреагувати на дії армії Азербайджану в Карабасі. Вона повідомила, що керівництво миротворців поінформовано про події, що відбуваються.

Реакція Росії

У Міністерстві оборони РФ, чиї миротворці перебувають у зоні конфлікту, підтвердили слова вірменської сторони. Тут заявили про перший випадок порушення режиму припинення вогню з моменту завершення конфлікту. Це порушення наразі залишається єдиним.

Крім того, у штабі російських миротворців звернулися до Азербайджану та Вірменії. Зокрема, Москва зажадала від учасників конфлікту в Нагірному Карабасі дотримуватися режиму повного припинення вогню. Про це повідомляє 24 канал із посиланням на російські інформаційні агенції.

Що кажуть у Азербайджані

Президент країни Ільхам Алієв заявив, що порушення перемир'я спровокували вірмени. За його словами, наразі у Карабасі перебувають російські миротворці. І вони вже розпочали свою діяльність. Слова очільника Азербайджану передає інформаційна агенція Azertag.

Ситуація – певною мірою стабільна, попри те, що напередодні або вірменські бойовики, або залишки так званої вірменської армії здійснили деякі теракти. Це, звичайно, викликає занепокоєння,
– зауважив Алієв.

Читайте більше Алієв назвав Вірменію винною у порушенні режиму тиші у Карабасі

Головне про протистояння між Азербайджаном та Вірменією щодо Карабаху

  • Конфлікт між країнами триває не одне десятиліття. Річ у тім, що Нагірний Карабах – історичний регіон у Азербайджані, населений переважно вірменами.
  • Активні бойові дії у Карабасі відновились наприкінці вересня 2020 року.
  • Після потужного наступу у Карабаху Вірменія погодилась підписати угоду про припинення вогню з Азербайджаном та Вірменією. Підписання документу відбувалося за участю російського президента Володимира Путіна.
  • Опісля в обох країнах скасували воєнні стани, які запроваджували під час ескалації конфлікту.
  • У Вірменії підписання угоди викликало хвилю протестів, адже крок прем'єра Пашиняна сприйняли, як капітуляцію.
  • Натомість у Азербайджані пройшов парад перемоги. Запросили на захід і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.
  • Туреччина та Росія моніторитимуть ситуацію щодо виконання умов мирного договору в Карабасі. Російські миротворці працюють у колишній зоні конфлікту.

Зверніть увагу Угода про Нагірний Карабах: Азербайджан увійшов у Лачинський коридор: відео

Війна за Нагірний Карабах: історія, причини 30-річного конфлікту та до чого тут Росія – дивіться відео 24 каналу