У світі вибухнув новий офшорний скандал. Багатії заховали в від податківців майже 8 трильйонів євро! Цих грошей вистачило би, щоб видати кожному жителю планети по одній тисячі євро готівкою. Міжнародний консорціум журналістів провів власне розслідування та одночасно у всьому світі опублікував інформацію про офшори найбагатших людей світу.

У світі ніколи не буде жорсткого придушення схем офшорних податків до тих пір, поки наші високопосадовці не перестануть наживатися на грошах платників податків,
– розповів скарбник Австралії Уейн Свон.

У центрі розслідування опинилися не тільки найвпливовіші бізнесмени і політики світу. Там є королева, поп-зірки і голівудські актори. Йдеться про 13 із половиною мільйонів документів. А досліджували їх чотири сотні журналістів із 67 країн світу.

Читайте також: Офшорний скандал Paradise Papers: Єлизавета II, радник Трюдо на інші несподівані імена причетних

Серед фігурантів так званих "передайз пейперз" є впливові люди з команди Дональда Трампа. Загалом 13 посадовців – серед них держсекретар Рекс Тіллерсон. Британська королева теж відзначилась, інвестувала в офшор власні 13 мільйонів доларів. Такі дії не порушують британських законів, але кидають тінь на її величність.

Коли люди чекають на соціальну допомогу. Коли люди намагаються віддати останні гроші, щоб сплатити податки, багатії дозволяють робити собі такі речі. Куди дивиться наш прем'єр-міністр? У нас багатії створюють собі свої правила,
– заявив лідер опозиційної партії Великобританії Джеремі Корбін.

В розслідуванні фігурують, поп-зірки Мадонни і Боно, останній через компанію на Мальті інвестував у торговий центр в Литві. Кіри Найтлі, яка вклала гроші в компанію нерухомості. Глобальне журналістське розслідування поставило на вуха майже усіх супербагатіїв.

Стало відомо, що Кремль інвестував у Facebook і Twitter. Російський державний ВТБ банк перерахував близько двохсот мільйонів доларів фонду "Глобал". Який згодом купив велику частку "Твіттера" у 2011 році. А російська компанія "Газпром" профінансувала офшорну компанію, яка робила великі інвестиції у "Фейсбук".

Нагадаємо, що всі ці махінації проводила компанія Appleby, яку заснували у 1998 році на Бермудах. Зараз Appleby — одна з найпопулярніших і великих юридичних фірм, що надає послуги з реєстрації офшорів, податкового планування та корпоративного управління.