Тримання під вартою Бахматюку призначили заочно, адже зараз він перебуває за межами України. Про це мовиться у повідомлення Апеляційної палати ВАКС у фейсбуці.

Цього ж дня Суд заарештував екснардепа Микитася та збільшив суму застави до 100 мільйонів

Що відомо про рішення суду у справі Бахматюка

  • Слідчий суддя ВАКС 15 квітня 2020 року відмовив прокуратурі щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Олегу Бахматюку ("підозрюваному, який з 4 жовтня 2014 року по 13 жовтня 2014 здійснював фактичний контроль та керівництво діяльністю ПАТ "ВіЕйБі Банк").
  • 28 травня 2020 року Апеляційна палата ВАКС розглянула апеляційну скаргу прокурора щодо підозрюваного Олега Бахматюка та задовольнила її: підозрюваному призначили запобіжний захід – тримання під вартою
  • Однак зараз підозрюваний перебуває поза межами України. Тож коли його затримають і доправлять до суду, тоді "буде розглянуто за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід".

Зауважимо, у Центрі протидії корупції вважають, що таке рішення суду дає змогу Інтерполу розпочати розшук Олега Бахматюка.

Реакція Бахматюка

Бізнесмен заявляє, що рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, що скасувало законне рішення першої інстанції, є демонстрацією політичної заангажованості цього судового процесу. Про це повідомляє пресслуба компанії Бахматюка Ukrlandfarming.

За словами Бахматюка, це рішення було ухвалено за безпосереднім втручанням директора НАБУ Артема Ситника. Бізнесмен переконує, що очільник Бюро нібито вважає його особистим ворогом і діє з мотивів особистої помсти, нехтуючи правосуддям.

Артем Ситник, за моїми даними, особисто їздив до ВАКС і, де-факто, втручався в процес. Прямим доказом цього є те, що в ідентичних справах тієї ж Апеляційної палати ВАКС, наприклад, у справі Клименка та у справі Клюєва, ухвалили прямо протилежне рішення та відмовили в застосуванні запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою,
– каже Бахматюк.

Він додає, що рішення ВАКС є абсолютно нелогічним. Оскільки, відповідно до міжнародно правової конвенції, заборонено заочно заарештовувати людину, про місцеперебування якої було офіційно повідомлено слідчі органи.

"Відомо, що пан Ситник під час підготовки цього засідання перебував в тісному контакті з суддями Апеляційної палати, щоб переконати їх у винесенні такого рішення. Це відбувалось на тлі переговорів і моїх декларацій щодо готовності до співпраці для повернення коштів заборгованості до бюджету держави", – запевняє Бахматюк.

У підсумку, продовжує він, це рішення зупинило рух на шляху до мирного вирішення питання повернення заборгованості банків. Водночас воно стало демонстрацією, що хороші ініціативи з позитивними економічними наслідками є нецікавими для України.

"Ситуація, в якій ми опинились, є неочікуваною саме через її абсурдність і неправомірність. Вона демонструє, що громадяни нашої країни є незахищеними перед політичною кон’юнктурою, їх може бути покарано за свою позицію з повним порушенням правових норм. Ця ситуація показує, що в нашій країні і досі діють подвійні стандарти", – додає бізнесмен.

На завершення Бахматюк повідомив, що він і його захисники звертатимуться до міжнародних судів.

До теми НАБУ підійшло надто близько: Ситник відверто розповів про спротив Коломойського

У чому підозрюють Бахматюка?11 листопада 2019 року НАБУ затримало 7 людей за підозрою у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, які у 2014 році НБУ надав ПАТ "ВіЕйБі Банк". Банк належав тоді Олегу Бахматюку. НАБУ розслідувало справу з жовтня 2016 року.