Телеграм-канал опублікував як стенограму розмови Труби та Баканова, так і відповідний аудіофайл. Спілкування між ними відбулося 6 вересня 2019 року під час спільного обіду в кабінеті директора ДБР.

Радимо ознайомитися! Прослушка у ДБР: в мережу злили нові скандальні записи з кабінету Труби

Зокрема, на оприлюднених записах можна почути, як ексочільник ДБР спілкується з головою СБУ про тих, хто в Адміністрації (імовірно, Адміністрації Президента, нинішньому Офісі Президента – 24 канал) відповідає за судову систему.

Баканов на це відповідає, що треба відкрити справу проти якогось суді. Він пояснює, що зараз існує ціла корупційна схема за участю прокурорів, судів, правоохоронців і адвокатів.

  • Правоохоронці "ловили бандюків, злодіїв у законі", а суд просто за хабар відпускав.
  • Потім підключилися прокурори, і почали відпускати їх трішечки раніше.
  • Опісля до них долучилися суд, правоохоронці та адвокати. Останні, за словами Баканова, підкреслили: "Ви знаєте, шановні, а де тоді наш заробіток? Тому що ви багато чого порушуєте, коли неналежним чином виконуєте свої функції".

Зрештою очільник Служби безпеки називає керівника ОПУ (сьогодні цю посаду очолює Андрій Богдан) тим, хто стоїть на вершині цієї корупційної піраміди в суддівській системі.

І вони почали вчотирьох грабувати як бандюганів, так і чесних людей. Бо з’явилася корупційна зв’язка: адвокат, той хто розслідує, прокурор, суд. Потім до них п’ятий долучився – це голова Адміністрації. Як смотрящий від… (показує пальцем вгору),
– зазначив під час розмови Баканов.

Повна стенограма розмови Труби та Баканова

Труба: В Адміністрації за судову систему відповідає колишній працівник з НАЗК?

Баканов: Угу. Дайте списки.

Труба: Я маю на увазі, що є змога у цьому напрямку теж дивитися, працювати.

Баканов: Повинна бути перша справа проти якогось судді. Вони ж всі пишуться. Це ж не секрет. Вони всі, в принципі, – зафіксовані. Але судова система працює таким чином, що вона потім всіх відпускає. Тобто опери всіх ловили, подавали в суд: бандюків, злодіїв в законі, а суд просто за хабар відпускав. Потім підключилися прокурори, сказали: що це за фігня, а де ми? Почали відпускати їх трішечки раніше. Суд сказав: так не піде – вони домовилися. Потім міліція сказала: "Шановні, вибачайте, тоді навіщо ми їх будемо взагалі ловити? Ми їх краще не будемо за гроші ловити". І вони домовилися вже втрьох. Потім адвокати сказали: "Ви знаєте, шановні, а де тоді наш заробіток? Тому що ви багато чого порушуєте, коли неналежним чином виконуєте свої функції". І вони почали вчотирьох грабувати як бандюганів, так і чесних людей. Бо з’явилася корупційна зв’язка: адвокат, той хто розслідує, прокурор, суд. Потім до них п’ятий долучився – це голова Адміністрації. Як смотрящий від… (каже Баканов, показуючи пальцем вгору).

Труба: добре.

Важливо! Достовірність цього запису без експертизи не можна ні спростувати, ні підтвердити. Втім, голоси на ньому – справді дуже схожі на голоси людей, яким вони буцімто належать.

До теми! Зеленський звільнив Романа Трубу: що відомо про ексдиректора Державного бюро розслідувань

Що відомо про телеграм-канал "Трубу прорвало"

Його присвячено діяльності Державного бюро розслідувань за головування там Романа Труби. Раніше тут з'явився вже не один "викривальний запис".

  • Перші записи на телеграм-каналі "Трубу прорвало" з’явилися увечері 19 грудня. На них можна почути слова людини з голосом, схожим на Трубу. Вона обговорювала:
    – виклики на допит п’ятого президента Порошенка;
    – підозру колишній очільниці МОЗ Уляні Супрун;
    – справу "Приватбанку";
    – справу самого Труби, його заступників та скандального судді Вовка;
    – закупівлі для армії.
  • Наступні записи оприлюднили 3 грудня. На них керівник Патронатної служби ДБР Олександр Удовиченко вимагає від Труби припинити обшуки проти нафтових інтересів олігарха Ігоря Коломойського. Також з Трубою обговорюють:
    – "втручання" керівника НАБУ Артема Ситника у вибори США;
    – "рівненську справу Ситника";
    – справу Порошенка (Труба вважає, що його підлеглий допитує ексгаранта не за тією справою);
    – справу обшуків у колишньої голови НБУ Валерії Гонтаревої та інших.
  • Нові записи опублікували вже у новому 2020 році, 3 січня. На них Труба обговорює:
    – ​призначення "смотрящого" Коломойського у Центренерго;
    – обшуки у Гонтаревої;
    – призначення слідчих ДБР;
    – справу заступника начальника СБУ у Дніпропетровській області Володимира Михайлова, якого у 2018 році звинуватили у зв'язках зі спецслужбами Росії.

Труба ці записи називає "фейком і провокацією". Щоправда, він усе ж помітив схожість між своїм голосом і голосом на записах. Водночас він додав, що є потрібною експертиза. Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, пообіцяв розібратися зі зливом цих розмов.