Мене звати Дмитро Гнап, вітаю вас! З сумом доводиться констатувати, але чи не єдина реформа, якою по-справжньому пишалася влада, здається, остаточно перетворилася на фікцію. Створення Нової поліції і зокрема, одного з її підрозділів – дорожніх патрулів, закінчилося – чим би ви думали? Поверненням на дороги колишніх "даішників", тільки вже в формі нових поліцейських.

А все так добре починалося: пару тижнів тому в Національній поліції заявили, що тепер 4 основними трасами України для зменшення аварійності їздитимуть нові симпатичні патрульні копи, які слідкуватимуть саме за порушенням водіями правил дорожнього руху.

Читайте також: Сьогодні перші екіпажі дорожньої поліції виїдуть на чергування

Керівництво Нацполіції запевнило, що нові дорожні поліцейські не стоятимуть під кущами з бузиною і не колядуватимуть для себе і начальства, як це робили "даішники". І тут на тобі! Під заспокійливі заяви поліцейського керівництва, все більше українських автовласників почало скаржитись, що разом із виходом на автошляхи нових дорожніх поліцейських, туди ж повернулися численні переатестовані "даішники". Тільки в новій формі, з жетонами і жезлами копів, замість смугастих паличок.

При чому, старих, знаних даішників в новій формі виявилося чомусь набагато більше, ніж набраних з нуля дорожніх поліцейських. І працюють ці старі знайомі водіїв так само, як і раніше, тільки тепер представляються дорожніми копами і докопуються до водіїв майже так само, як і робили це раніше роками.

А саме – погрозами і умовляннями витрушують з автовласників трохи грошей. Ось подивіться, один з водіїв зміг навіть цих нових-старих дорожніх заробітчан записати на відео. Що кидається в очі? Поводяться ці вчорашні "даішники" трохи боязко та невпевнено. Очевидно, вони розуміють, яку реакцію може викликати у суспільства сама думка про те, що ненависна ДАІ тільки в іншій формі, повернулась на дороги.

Читайте також: Як на практиці працює нова дорожня поліція: перший погляд

Тому, сьогодні вони особливо не наполягають, якщо ви чините їм спротив та ставите прямі питання, і тим більше, якщо ви рішуче відганяєте будь-які їхні натяки на хабарі. Але, будь певні. Це тимчасово. Невдовзі вони трохи оклигають, відновлять старі хапальні рефлекси, і знову відчуватимуть себе королями українських доріг. А головне – домагатимуться у вас почуття страху, того неприємного усвідомлення, щоб не дай Боже, вас не зупинив інспектор Петренко.

Отож побори на дорогах виявилися занадто прибутковим бізнесом і для самих "даїшників", і для їхнього керівництва, щоб від них відмовитись назавжди. Бо міліцейське керівництво теж в масі своїй залишилося на посадах. Наприклад, колишній головний даішник Харківщини – полковник Валерій Лютий пішов на підвищення і сьогодні очолює поліцію Черкаської області.

Як же йому не подбати про численних колишніх побратимів, які успішно проходять переатестацію і вдягають нову форму? Відтак, правий один з блогерів, який зауважив, що нова дорожня поліція не ховатиметься під кущами. Бо всі місця під кущами будуть зайняті переатестованими "даішниками". Ось така сумна правда на сьогодні. Бережіть себе в дорозі! Ні цвяха вам, ні жезла. На все добре!