Про це повідомив новообраний народний депутат від "Батьківщини" Андрій Кожемякін після підготовчого засідання народних депутатів.

Читайте також: Порожнє крісло віце-спікера: чому партії відмовляються від керівної посади

Ім'я та прізвище людини, яку висуватимуть на посаду віце-спікера від "Батьківщини" і досі не відомо. Однак за інформацією наших джерел в парламенті – це їхня депутатка трьох скликань Олена Кондранюк.

Завтра, якщо це буде затверджено, то ми зможемо говорити про це більш конкретно,
– сказав Кожемякін.

Раніше представники "Європейської Солідарності" і "Голосу" відмовились від посади віце-спікера. І єдиною партією, представнику якої пророкували це місце, була "Опозиційна платформа – За життя". Ба більше, навіть існувала теорія, згідно з якою "Голос", і "Європейська Солідарність" хочуть сприяти такій ситуації, щоб віце-спікером був представник "ОПЗЖ", можливо, Медведчук.


Скільки місць у парламенті отримають інші партії-переможці / Інфографіка 24 каналу

До слова, раніше у "Батьківщині" говорили про те, що партія збирається відмовлятись від крісла. Свого представника у Раді хочуть мати і самовисуванці. У кулуарах кажуть про депутатку 8 скликання з Волині Ірину Костанкевич. В "Європейській Солідарності" свою кандидатуру ще не подавали. Хоча від посади і не відмовлялись. А от остаточно не забажали крісло віцеспікера у "Голосі".

Посаду голови верховної Ради і першого заступника попередньо посядуть Дмитро Разумков і Руслан Стефанчук. Проголосувати за склад президії має Верховна Рада. Попередньо, це має статись вже 29 серпня після урочистого засідання Ради. Розширений порядок денний поки не обговорювали. І депутати вже почали говорити, що рішення "Слуга народу" ухвалюватиме самостійно, бо, мовляв, коаліції не буде.

Чим займається віце-спікер у Верховній Раді?Віце-спікер є офіційно заступником і виконує доручення голови ВР. Він заміняє його, якщо відсутній перший заступник. Крім того, віце-спікер взаємодіє з судами, але це стало формальністю, бо суди після реформи більше не підконтрольні парламенту. Також ця людина забезпечує інформування про діяльність Верховної Ради й зачитує звернення депутатів у п'ятницю.

Всього опозиційним фракціям пропонують віддати 40% керівного складу комітетів – тобто посади перших заступників, секретарів тощо. Остаточно визначитись з цим питанням мають завтра, 23 серпня, на відкритому засіданні робочої групи.