Термін дії угоди про контроль за ядерним озброєнням між США та Росією спливає за кілька днів після інавгурації новообраного президента Джо Байдена. Про це розповів радник демократа Майкл Карпентер, повідомляє Укрінформ.

До теми Байден оголосив про перші призначення у Білому домі: хто обійняв ключові посади

Я переконаний, що адміністрація Байдена зробить огляд стратегічного контролю над озброєнням щодо Росії. Це буде важливе питання з першого дня (на посаді – 24 канал). Увага приділятиметься створенню стратегічних рамок для контролю над озброєнням, ймовірно, через продовження нового договору START,
– сказав Карпентер.

Він додав, що США за певний час приступлять до опрацювання наступної угоди у цій сфері. Вона охоплюватиме інші різновиди стратегічного контролю над озброєннями, включаючи, ймовірно, нестратегічну ядерну зброю.

Водночас, за словами Карпентера, це може значно ускладнити переговори. Однак саме така позиція має бути пріоритетною у світі, аби сторони не хотіли повернутися небезпечної гонитви озброєнь.

Що відомо про ядерну угоду США і Росії

  • США та Росія підписали угоду про контроль за ядерним озброєнням ще в 1991 році.
  • Термін її дії спливає 5 лютого 2021 року.
  • Стара угода передбачає рівні ліміти на кількість боєзарядів і засоби їхнього доставлення, а також ліміти на вагу балістичних ракет.
  • Додамо, що за час чинності угоди США декілька разів звинувачували Росію в порушеннях.
  • Наразі Росія затягує переговори щодо нової угоди. У США вважають, що Росія розраховує на кращі умови.