Україна й Польща належать до країн-щасливиць, бо тут можна і сходити в гори, і з'їздити на море. Одна зі спільних туристичних приваб – Карпати.

Карпати різноманітні, головне – встигнути побувати всюди. Ніжну весну краще зустрічати на Горганах, улітку туристи ходять на Полонину Боржаву, ну а восени не пропустіть краєвиди на Мармаросах. Що ж до зими, то обирайте Драгобрат, Тростн та Захар Беркут. Ці вершини не стільки туристичні маршрути, скільки можливість покататися на лижах чи сноуборді.

А так відпочивають у польських горах. Татри – взимку там нема відбою від лижників і сноубордистів. Саме тут знаходиться популярне Закопане і Бялка Татшанська. Якщо зимові види спорту не для вас, то напросіться до когось із місцевих подивитися, як вони роблять домашній сир. А якщо зовсім не любите гори взимку, в ці ж місця можна повернутися у теплу пору року, для піших маршрутів. Гірські походи можна влаштовувати по всьому гористому півдні Польщі – Судети, Бескиди, Свєнтокшиські гори.

Читайте також: Що спільного між Львовом та Краковом

А якщо літо і спека, а в гірські походи не тягне? Звісно, їдемо на море. Україна має вихід аж до двох – Чорного й Азовського. Популярні Затока і Кароліно-Бугаз на Одещині, Скадовськ із гейзерами на Херсонщині, винний край Коблеве біля Миколаєва – на узбережжі Чорного моря є з чого вибрати. Як і є де відпочити на Запоріжжі, що має вихід до азовських вод. Утім, в українських курортів є один мінус: можете натрапити на невиправдано дорогий відпочинок з неякісним обслуговуванням.

Такої критики не чути на адресу польського узбережжя. Північ країни омиває Балтійське море, яке влітку окуповують ненависники спеки. На березі температура ледь дотягує до плюс 25-ти. А вода у найгарячіший місяць – серпень – прогрівається всього до 20-ти градусів. Найпопулярнішим курортом на узбережжі є Колобжег. До речі, дорогою на море не пропустіть міста Гданськ. Вам сподобається і фантастична архітектура, і нетипова для решти Польщі атмосфера порту.