На відборі до Сил спеціальних операцій діє заборона відходити від особистої зброї далі, ніж на відстань витягнутої руки. У якості покарання – додаткове "озброєння" у вигляді колод та дерев'яних луків.

Читайте також: "Чорний день" для кандидатів до ССО: фото та відео надлюдських випробувань

А ще є практика малювання коміксів – в такий спосіб з'ясовують загальну психологічну картину в підрозділі.


Комікси як спосіб визначити психологічний стан кандидата

Цього разу замість сніданку рекрутам видали дводенний запас води, сухпаю і нові карти. Для того, щоб спакувати отриману провізію та підготуватися до завдання, хлопці мали всього лиш півгодини.

Після попередніх занять з топографії кандидати добре вивчили місцевість, тож їм довелося йти за значно довшим маршрутом, який потрібно було подолати за 10 годин.


Місцевість їм абсолютно не відома, користуватися дорогами – заборонено

На кожній знайденій точці інструктор давав координати наступної – і так, доки кандидати не дійдуть до місця збору. Мінімальна відстань від місця старту до найближчого інструктора – 1450 метрів.

Читайте також: Нестерпні випробування без сну: бійців жорстко відбирають до лав ССО

Військовий журналіст Олексій Чубашев не дійшов навіть до першої точки й пройшов натомість зайвих 500 метрів.

Основна складність полягає в тому, що карта – досить стара. Їй, здається 22 роки. Місцевість дуже змінилась. Там, де було поле, зараз ліс, і навпаки. Тож за орієнтир потрібно брати лінії електропередач, канали й річки,
– пояснив він.

Ночувати рекрутам довелося просто неба, їсти й пити – тільки те, що взяли зі собою, а одяг сушити біля багаття. Зранку випробування для рекрутів продовжилися. Чубашев знову збився з маршруту. Замість того, аби рухатись прямо, він зробив гак і опинився фактично на точці старту.


Журналісту довелося прокладати новий маршрут

Невідомо, скільки би блукав Олексій, якби не підтримка інших рекрутів. Та попри втому і пекельний біль в ногах, журналіст прийшов до табору вчасно. Там на рекрутів чекала ще одна ніч просто неба, проте цього разу у більшості не було ні їжі, ні води, ні сухих речей. Та справжнє пекло – ще попереду.

Середина відбору далася журналісту нелегко. Після "чорного дня" він вже не впевнений, чи хоче продовжувати проходити селекцію. Адже зі здоров'ям так жартувати не можна.

Про спорядження, оптимальне для проходження відбору – дивіться у програмі.