Ще перед початком посли могли обговорити багато з питань особисто, без офіціозу. Ця щорічна нарада – чи не єдиний шанс їм усім зустрітися. У залі майже 90 представників дипустанов.

Є серед них і Надзвичайний та Повноважний посол України в Польщі Андрій Дещиця. Після того, як Сейм визнав волинську трагедію геноцидом, працювати з сусідами складніше, розповідає дипломат. Але каже, вихід є.

"Потрібно, щоб зустрілись політики, щоб вони між собою порозмовляли. Парламентарі в першу чергу", – наголошує Андрій Дещиця.

У посла України у США Валерія Чалого новини приємніші. Штати допоможуть нам грошима.

Сума, яка включає більше 650 мільйонів доларів допомоги Україні. Серед них 335 мільйонів доларів на питання безпеки та оборони. І сьогодні йдуть поставки відповідної техніки для України,
– зазначає посол України у США Валерій Чалий.

Представник України в ЄС інтригує швидким вирішенням болючого питання. Безвізовий режим, каже, можемо отримати вже цієї осені.

Ми передбачаємо, що європейський парламент прийме рішення до кінця вересня – початку жовтня,
– висловлює сподівання представник України при ЄС Микола Точицький.

Читайте також: В найближчі тижні ЄС надасть безвізовий режим, – Порошенко

Зустріч модерує міністр Павло Клімкін. Безвізовий режим – теж його основний меседж. Каже, після Єворарламенту питання розгляне Європейська рада. А потім – місяць-два і українцям відчинять ворота в Європу.

Окрема тема – суди проти Росії. На міжнародному рівні планують довести, що вона таки фінансує тероризм та порушує міжнародну конвенцію з морського права.

Читайте також: ГПУ хоче покарати 18 високопосадовців Росії

Основні заходи посли закрили для преси. Кажуть, для більшої ефективності, треба зняти дипломатичні маски та поговорити відверто.