Позиція українського уряду щодо ситуації в Білорусі не сприяє збереженню довіри у відносинах двох країн. Про це заявило посольство Білорусі в Україні в фейсбуці.

Читайте також Україна визначилась, як тепер називати Лукашенка

Чому чинний уряд Білорусі думає, що Україна до них "недружня"

Білорусь вважає публічні рекомендації від українських політиків некоректними. На думку білоруського посольства, ці поради – це спроба втручання у внутрішні справи їх країни.

За словами посольства, Білорусь ніколи не втручалась у внутрішньополітичні процеси України. Також країна не ставила під сумнів "право українців самостійно визначати шлях свого розвитку".

Публічні висловлювання уряду України щодо внутрішньополітичної ситуації в Білорусі, легітимності президента, заклики до проведення нових виборів та обговорення застосування санкцій за надуманими підставами розглядаються як надзвичайно недружні жести з боку України, які не сприяють збереженню довіри в українсько-білоруських відносинах. Це спроба втручання у внутрішні справи Республіки Білорусь,
– заявили у посольстві.

Посольство про економічну співпрацю України та Білорусі

Чинна влада Білорусі не розуміє закликів українських політиків про закінчення економічного співробітництва двох країн. Якщо ці заклики реалізують, постраждають не тільки працівники білоруських підприємств, а й підприємства України, які постачають до Білорусі товари.

Торгово-економічна взаємодія завжди була пріоритетом українсько-білоруських відносин і основним напрямком в роботі посольства,
– розповіли у білоруському посольстві.

Також там заявили, що Білорусь самостійно впорається з "непростою ситуацією", в якій опинилась. В посольстві очікують, що позиція України буде об'єктивна, зважена та заснована на принципах взаємоповаги та невтручання у внутрішні справи.

Цікаво Майже 40 тисяч білорусів подали звернення проти Лукашенка в Гаазький суд

Що кажуть в МЗС України

Після такої заяви білоруських дипломатів МЗС України викликало представника посольства Білорусі. На зустрічі українські дипломати висловили стурбованість через продовження репресій проти учасників мирних протестів.

Дотримання норм міжнародного права та основоположних прав людини є невід'ємною складовою міждержавних відносин України з будь-якою іншою державою,
– мовиться у повідомленні українських дипломатів.

Україна категорично відкидає звинувачення білоруської сторони у начебто втручанні у внутрішні справи Білорусі.

Україна у помітній останнім часом відчайдушній риториці білоруських чиновників вбачає, на жаль, притаманний МЗС Росії епістолярний жанр,
– наголосили також дипломати.

Окрім того, в МЗС нагадали білорусам інцидент, що трапився на кордоні з зупинкою та оглядом автомобіля посла України в Білорусі Ігоря Кизима. Офіційних роз’яснень Мінська щодо цієї ситуації поки не було.

Заяви українських політиків щодо Білорусі: коротко