Інавгурація – це свято, яке не повинне закінчуватись арештами, заявила Тихановська у відеозверненні до білорусів.

Читайте також Таємна інавгурація Лукашенка: Координаційна рада не визнає 6 термін його президентства

Що Тихановська думає про свою інавгурацію

"Я вдячна вам за довіру. Оголосивши народну інавгурацію, ви вкотре висловили свою волю. Але інавгурація – це свято. А свято не повинне закінчуватися арештами, розгонами та насильством", – заявила опозиціонерка.

Тихановська додала, що вона вдячна білорусам, які виходять на протести. На її думку, це допоможе досягти законної інавгурації президента, якого обере народ на повторних виборах. Опозиціонерка заявила, що зробить все, щоб кожен голос був почутий як у Білорусі, так і за її межами.

Опозиціонерка закликає білорусів прийти на протести у неділю

Я підтримую всіх, хто вийде на вулиці своїх міст в цю неділю (27 вересня – 24 канал). Адже ви виходите за себе, за свій народ і за нову Білорусь. Разом ми зможемо досягти нашої мети – нових чесних виборів. І, як наслідок – офіційної, законної інавгурації,
– сказала Тихановська.

До теми ОМОН втрачає запал, – білоруський журналіст про протести в країні

Дивіться відеозвернення Тихановської:

Як буде проходити "народна інавгурація"

Білоруський публіцист Северин Квятковський в ефірі 24 каналу розповів, що церемонія відбудеться в центрі Мінська. Зокрема відзначив, що по можливості, чи буде перекрита столиця, чи ні. До участі в заході можуть долучитися понад 100 тисяч людей.

На його думку, це відбудеться у стилі перформансу, карнавалу. Втім сама Тихановська не братиме в цьому участь. Імовірно, що це більше символічні дії.

Звичайно, десь будуть зіткнення, когось затримуватимуть по периметру. В цілому білоруси настільки звикли, що хоча б раз у тиждень повністю володіють столицею. І це відчуття свободи, якого у багатьох не було з народження,
– зауважив він.

Коротко про протести в Білорусі

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів, президентом Білорусі стала Світлана Тихановська.
  • Відтак, обурені білоруси вийшли на мирні демонстрації. Білоруські правоохоронці з перших днів протестів влаштовували жорстокі розгони демонстрантів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю, світло-шумові гранати та сльозогінний газ.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде. Ба більше – він вислав з країни або затримав багатьох опозиційних лідерів.
  • 23 вересня Лукашенко влаштував свою інавгурацію. Тихановська заявила, що так він сповістив про те, що йде на пенсію, а вона – легітимна президентка країни.
  • Незадоволені інавгурацією люди вийшли на протести. Там їх жорстко зустріли силовики – з автозаками та водометами.

Білоруський публіцист Северин Квятковський про "народну інавгурацію" Тихановської: відео