Всього у неділю правоохоронці Білорусі зареєстрували 24 акції протесту, в яких брали участь понад 100 тисяч людей. Про це у телеграмі повідомила прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова.

Читайте також Чи можуть мирні протести в Білорусі стати силовим протистоянням: відповідь активіста

Що кажуть в МВС про протести в Білорусі

"В процесі ходи учасники протесту хаотично пересувалися по проспектах і вулицях столиці (Мінська – 24 канал). До них приєднувались додаткові групи людей. У піковий момент збору їх загальна кількість досягла 18 тисяч осіб. Близько 6 вечора в районі площі Перемоги несанкціонована акція завершилася", – розповіла прессекретарка МВС Білорусі.

Чемоданова також заявила, що в Бресті білоруські силовики застосували сльозогінний газ і випустили в повітря світло-шумову гранату, щоб запобігти агресії протестувальників.

Прессекретарка поскаржилась, що на учасників протесту не діють вмовляння, а за це "настає відповідальність".

Сексистські заяви Чемоданової

Чемоданова зазначила, що білоруси виходять на протести разом з маленькими дітьми. Вона розповіла, що МВС неодноразово просило активістів такого не робити. Також Чемоданова засудила жінок-протестувальниць.

Соромно дивитися на жінок-активісток, які оскаженіло і з захватом верещать серед собі подібних. Так і хочеться сказати: "Побережіть свої сили для сімей, а якщо таких немає – то для їх створення",
– заявила Чемоданова.

Прессекретарка розповіла, що білоруски показали на протестах "нежіночу поведінку" – нестямно кричали, театрально били по автозаку і розгойдували його. За словами Чемоданової, жінки також чіплялись та висіли на силовиках.

До теми Силовики проти жінок: скільки затриманих на жіночому марші у Білорусі

Підсумки 41 – 43 днів протестів – дивіться відео:

Коротко про протести в Білорусі

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів, президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Відтак, обурені білоруси вийшли на мирні демонстрації. Білоруські правоохоронці з перших днів протестів влаштовували жорстокі розгони демонстрантів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю, світло-шумові гранати та сльозогінний газ.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде. Ба більше – він вислав з країни або затримав багатьох опозиційних лідерів.