Освіта та професійна діяльність

Андрію Богдану – 43 роки, за освітою він юрист. Відповідну вищу освіту здобув у Львові та там же отримав свідоцтво адвоката у 2001 році. Утім, розвивати кар'єру вирішив у столиці і переїхав до Києва.

Важливо! Зеленський звільнив Богдана

Там Богдан став керуючим партнером об'єднання "Адвокатська фірма "Юридичні радники". Адвокатську роботу успішно поєднував з роботою помічника судді Київського апеляційного суду.

Політичні здобутки

Верховна Рада: спроба перша.

У 2007 році Андрій Богдан балотувався до Верховної Ради України на позачергових виборах, був 93 номером у списку блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Депутатом не став. На сайті ЦВК можна знайти інформацію про те, що на той час Богдан не був членом жодної партії.

Робота в урядах.

2008 року міністр юстиції уряду Юлії Тимошенко Микола Оніщук призначив Андрія Богдана своїм заступником з питань боротьби з корупцією. Далі Богдан працював в уряді й Віктора Януковича, а у березні 2010 року став заступником міністра Кабінету міністрів України та урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. На тій же посаді працював з 2013 року в уряді Миколи Азарова. У березні 2014 року Андрія Богдана звільнили, адже уряд Азарова припинив своє існування після Євромайдану.

До слова, оскільки Андрій Богдан працював на високих посадах в урядах Януковича та Азарова, він підпадає під дію Закону "Про очищення влади", тобто – про люстрацію. Він не може обіймати жодні державні посади. Однак під час прийняття закону про люстрацію посади голови Адміністрації Президента та його заступників було виведено з-під державної служби. Тож призначення Богдана головою АП хоча й викликає певне невдоволення, однак є цілком законним.

Цікаво! Чому голову АП Богдана треба люструвати: коментар Мін'юсту

Андрій Богдан "за часів Ігоря Коломойського"

Адвокат і радник Коломойського.

Після звільнення з уряду Азарова Андрій Богдан весною 2014 року став радником губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського, якого тоді щойно призначив на цю посаду новообраний президент Петро Порошенко. Відтоді Андрій Богдан тісно співпрацює з Ігорем Коломойським та є його юристом, сам олігарх підтвердив цю інформацію.

Верховна Рада: спроба друга.

Восени 2014 року Богдан вдруге балотувався до Верховної Ради. Цього разу у списку "Блоку Петра Порошенка" під номером 74. ЦВК запевняє, що й тоді Андрій Богдан був позапартійним, а місцем праці вказана юридична фірма "Статус".

Цікаво, що 74 місце в списку виявилося прохідним, відтак Богдан мав би бути депутатом. Але БПП скасував реєстрацію Андрія Богдана як кандидата. У 2018 році Богдан оскаржував це рішення у суді з вимогою до ЦВК: "Не визнавати обраним будь-кого іншого, а також тих народних депутатів, які вже були зареєстрованими після мене – їх повноваження на цей час припинити". Утім, суд не став на бік Богдана.

Андрій Богдан і Володимир Зеленський

"Куратор Коломойського у штабі Зеленського"

Від початку президентської кампанії 2019 року Андрія Богдана у ЗМІ називали куратором Коломойського у штабі Зеленського. У самому штабі це заперечували. Не заперечували тільки те, що Богдан дійсно юрист Коломойського, але до його роботи в штабі Зеленського це не має жодного стосунку. При цьому які саме функції в штабі виконує Андрій Богдан – не озвучували.

Зеленський
Володимир Зеленський та Андрій Богдан на засіданні в АП 21 травня

Від "давнього товариша Зеленського" до голови Адміністрації Президента Зеленського

Спікер штабу Дмитро Разумков лише відзначав, що Богдан "консультує та допомагає у юридичних питаннях". А щодо Зеленського, то, мовляв, Богдан є його "давнім товаришем". І дійсно, Андрій Богдан протягом усієї виборчої кампанії був поруч із Володимиром Зеленським, брав участь в усіх найважливіших перемовинах, входив до робочої групи з інавгурації президента.

Цікаво! Чому Зеленський має право звільнити Кличка: пояснення від Богдана

Саме тому у ЗМІ неодноразово піднімали тему щодо того, що саме Богдан – найімовірніший претендент на посаду керівника Адміністрації Президента Зеленського. І от 21 травня 2019 року це стало фактом: президент Зеленський призначив Богдана головою своєї Адміністрації. Щоправда, 1 серпня з'явилася інформація, що після двох місяців роботи Богдан вирішив подати у відставку.

Відставка Богдана: спроба номер 1

Вперше Андрій Богдан буцімто збирався у відставку у серпні 2019 року. Тоді у ЗМІ навіть злили фото заяви на звільнення з посади керівника Офісу Президента України.

Андрій Богдан, голова Офісу Президента, відставка
Заява Андрія Богдана про відставку з поста голови Офісу Президента

Тоді "відставку" голови свого Офісу довелося пояснювати самому президенту Володимиру Зеленському. Він розповів, що аналогічні заяви написали усі члени його команди.

Відставка Богдана: спроба номер 2

Як стверджує "Українська правда" на своєму інсайдерському телеграм-каналі Off the record, інформацію про відставку Богдана їм підтвердили чотири не пов'язані між собою джерела як з оточення президента, так і з оточення самого Богдана. Однак, офіційної інформації наразі немає.

Крім того, екснардеп Ігор Мосійчук з посиланням на інсайди повідомив, що увечері 10 лютого з кабінету Богдана почали виносити його особисті речі.

До слова, раніше чинний голова Офісу Президента був відсутнім на церемонії прощання з українцями, які загинули під час авіакатастрофи літака МАУ в Ірані. ЗМІ повідомляли, що сталося це нібито через сварку з помічником президента Андрієм Єрмаком.

Остаточна відставка Богдана

11 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення глави Офісу Президента Андрія Богдана. На його місте глава держави призначив Андрія Єрмака, який до цього виконував функції помічника президента.