Нагадаємо, безвіз із ЄС набув чинності 11 червня цього року. За даними ДМС на сьогодні біометричні паспорти для виїзду за кордон отримали вже близько 5,5 мільйона громадян України. Влітку щодня закордонні біометричні паспорти оформляли по 23-24 тисячі осіб, а сьогодні – близько 18 тисяч за день.

Але виглядає, що така "пропускна здатність" паспортистів не задовольняє потреби громадян.

Читайте також: Як отримати біометричний закордонний паспорт: процедура, ціни, нюанси

Українці і паспорти

Найпростіша перевірка – в коментарях на сторінці у Державної міграційної служби Facebook чимало констатацій від користувачів, що виготовлення біометричного паспорта затримується на два-три місяці. Є навіть благання про допомогу, бо затримка з документами загрожує окремим громадянам невчасним виїздом за кордон, через які втрачаються кошти і репутація.

Спершу реєструвався в електронній черзі. Зумів це зробити не з першого разу і не з другого, але все таки зареєструвався. 6 вересня здав документи. Черг не було, пройшло швидко. Але чекаю досі. Сьогодні, 30 листопада, перевіряв на сайті статус, і от відповідь: "Дані відправлено до центру персоналізації 27.10.2017,
– поділився своєю історією "паспортних поневірянь" львів'янин Олег у коментарі сайту "24".

У Дарії з Києва "паспортна криза" інакша: "З літа не можу взяти талончик в паспортний стіл Солом'янського району. Дають тільки по 11 талонів по вівторках, на подачу документів через місяць".

Читайте також: Подорож в ЄС без візи: документи і правила для приємних мандрів

Михайло з Києва через зайнятість надає перевагу онлайн-реєстрації для подачі документів. Але і його спіткали труднощі: "Намагався зареєструватися на порталі держпослуг. У будь-якому районі намагаюся зарегатися – безуспішно. Пише, що "у цьому районі неможливо онлайн зареєструватися. На жаль, по обраній послузі більше не залишилось місць в електронній черзі. Спробуйте пізніше, коли з'являться нові доступні місця у черзі, або інше територіальне відділення". Але така історія – с абсолютно усіма відділеннями. І так у мене вже три місяці".

Але така проблема з реєстрацією не тільки у столиці. Олена зі Львова розповіла сайту "24": "Я кілька днів поспіль хотіла зареєструватися на сайті міграційної служби. Не вийшло. Казали, що після 00:00 треба. Я пробувала до 00:30 – нічого не виходило, сайт не працював, нічого не вантажилося. А після 00:30 писало, що вільних годин нема. Причому в жодній області".

Читайте також: Безвізова карта світу для українців: інфографіка

"Найзахопливіша" історія з оформленням біометричного паспорта у Марії, українки, що мешкає і працює у Канаді.

У вересні мені потрібно було оформити біометричний паспорт за 2 тижні. Я прийшла до паспортного центру в універмазі "Україна". Побачила оголошення "терміновий паспорт за 7 днів", послуга – близько 1200 грн. Коли підійшла подавати документи, мені сказали що зараз мінімум 2 місяці потрібно чекати, оскільки велика черга. "Вибачте-вибачте, але швидше ніяк". Все закінчилося навіть не розпочавшись,
– розповіла Марія.

"Черг немає" – ДМС

За інформацією керівника Державної міграційної служби України Максима Соколюка "пік видачі біометричних закордонних паспортів вже йде на спад". Втім, проблему затримки виготовлення біометрики чиновник підтвердив.

Черг, як було влітку, вже майже немає. Є черга на виготовлення. Виготівник замовив нову лінію, з 1 січня вона запрацює, і черга громадян, які чекають на виготовлення, зменшиться, а орієнтовно у березні проблема буде усунута,
– запевнив Соколюк.

У ДМС уточнили – поліграфкомбінатом "Україна" закуплено додаткове обладнання для персоналізації документів, яке буде введено в експлуатацію найближчим часом, і що "у поєднанні зі зменшенням попиту дасть можливість вже на початку наступного року повністю врегулювати ситуацію з термінами виготовлення біометричних документів".

Читайте також: Безвіз в Україні: за що можуть не пустити в ЄC

Разом з тим міграційна служба не виключає можливі затримки персоналізації паспортів та радить утриматися від будь-якого планування подорожей тим, хто не має на руках діючого паспорта для виїзду за кордон.

Бути чи не бути

Однак вирішувати, чи "застрягати" в паспорто-оформлюванні зараз, чи почекати – тільки вам. І чи платити додатково "за швидкість", якої можна не дочекатись – так само. Відчайдухам нагадуємо: спробувати зареєструватися для подачі документів для оформлення біометричного паспорту онлайн на сайті ДМС можна тут. А можна – на вже згаданому порталі держпослуг iGov (який, щоправда, нашим героям не допоміг).
Перевірити стан оформлення паспорта, закордонного і внутрішнього, можна за посиланням.

Новації паспортного сервісу

Попри затримки з виготовленням паспортів, у ДМС запевнюють, що продовжують вдосконалювати сервіс. Так на сайті міграційної служби запроваджено онлайн-оплату адміністративних послуг. За словами Соколюка поки що онлайн можна оплатити послуги лише у Києві, однак з листопада сервіс буде доступний для всіх підрозділів, які підключено до електронної черги, таких в Україні вже майже 200. Можливість онлайн-оплати адмінпослуг реалізував Ощадбанк.

Тим часом Управління ДМС України в Київській області повідомило про приєднання до системи електронної черги та успішний запуск ще двох районів Київської області: Броварського та Переяслав-Хмельницького. У відомстві уточнили, що наразі система протестована та функціонує у повному обсязі, і нагадали, що електронна черга також працює в: Бориспільському, Вишгородському та Києво-Святошинському підрозділах.

Читайте також: Хто може приїхати в Україну без віз: інфографіка