Прийняття цього документа, зауважує народний депутат від "Об’єднання "Самопоміч" Роман Семенуха, є перш за все перемогою учасників акції "Велика політична реформа".

Кажучи про конкретні зміни, які передбачає документ, він акцентує: "По-перше, закон остаточно усуває мажоритарку, яка фактично стала фундаментом формування олігархічної системи в Україні. По-друге, документ запроваджує відкриті партійні списки в 27 виборчих округах.

Наступне – ми практично заборонили політичну рекламу. Тепер олігархам буде значно важче впливати на результати виборів через свої канали, тож депутати будуть вимушені йти до людей та спілкуватися. По-четверте, виборець в кожному регіоні України тепер матиме змогу обирати не лише партію, але й конкретного кандидата, тобто конкурувати будуть не лише партії, але й кандидати.

І найголовніше – якщо цей закон буде ухвалено, не буде жодного депутата Верховної Ради, який не працюватиме в окрузі, не буде закріплений за тією чи іншою областю, а будь-який депутат представлятиме ту чи іншу громаду".

Народний депутат від "Самопомочі" Тетяна Острікова додає: "Запропонована система дозволятиме партіям отримати у парламенті пропорційну до рівня їх реальної підтримки кількість місць. Крім того, вона сприятиме оновленню персонального складу Верховної Ради та зміні політичних еліт, які сидять тут десятиліттями, але нічого не змінюють. Також дуже важлива новина для всіх жінок – цей законопроект запроваджує 40%-ву гендерну квоту, підвищуючи шанси всіх активних жінок України потрапити до парламенту".

У "Самопомочі" певні: чи не вперше в історії сучасної України зроблено крок до того, аби вибори відбувалися більш прозоро, чесно, справедливо.

"Ця перемога стала несподіваною для більшої частини парламенту, це було видно у залі Верховної Ради, – підсумувала Тетяна Острікова. – Тому хочу сказати, що виграно бій, але не виграно війну, важливим є друге читання. Нам потрібна підтримка всіх, кому не байдуже, аби їх голос на виборах не було викрадено".