Каталонці наразі мешкають у школах не тому, що їхні домівки зруйнувала стихія. Радше навпаки – вони самі готують землетрус. Щоправда, політичний. Завтра вони спробують провести референдум про від'єднання від Іспанії. Центральна влада намагається завадити голосуванню, тож, аби в неділю мати, де віддати свій голос, люди почали масово захоплювати школи.

Якщо поліція прийде нас виганяти, то частина дорослих забере дітей і покине школу, а частина залишиться. Ми не дозволимо так просто відкрити двері і вигнати нас,
– прокоментував каталонець Давид Маптінес.

Читайте також: Битва за Каталонию и "полное уничтожение КНДР"

Чим насправді закінчиться таке захоплення навчальних закладів, спрогнозувати важко. Адже іспанська поліція отримала наказ звільнити їх до ранку неділі. Загалом каталонські сепаратисти окупували понад півтори сотні шкіл. Ще 1300 під контроль взяли силовики.

Ми сподіваємося, що все буде спокійно. Якщо ж ні, то провина за це лежатиме на тих, хто підтримує референдум. Особливо на тих групах, які, наче нацисти, цькують людей, що виступають проти плебісциту,
– прокоментував глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс.

Протистояння може спалахнути не лише між прихильниками незалежності і правоохоронцями. Але і між двома поліцейськими таборами. Адже центральний влада не довіряє місцевим стражам порядку і скерувала до Каталонії додаткові сили поліції з інших областей. Напередодні каталонські політики провели велелюдний мітинг, на якому ще раз закликали людей прийти на виборчі дільниці.

Неділя для нас буде важливим днем, як і понеділок та весь наступний тиждень. Тому що у понеділок ми почнемо впевненими роками йти своєю дорогою,
– сказав глава Каталонії Карлес Пучдемон.

Читайте також: Сепаратизм по-испански: какую цепную реакцию может запустить отделение Каталонии

Цими словами глава Каталонії фактично підтвердив свої наміри оголосити про незалежність від Іспанії впродовж 48 годин після референдуму. Якщо він таки відбудеться, то, за прогнозами соціологів, "так" скажуть близько 65% тих, хто прийде на дільниці.

Іспанія нас економічно пригнічує, і не тільки економічно. Але тепер у нас є шанс це змінити,
– вважає водій таксі Хорді Марті.

Насправді цього каталонського таксиста може чекати гірке розчарування. Адже мантра місцевих політиків про економічні утиски – це лише спроба виправдати очевидний сепаратизм. В Каталонії, яка і так має широку автономію, один з найвищих в Іспанії рівнів життя. А от після від'єднання, за прогнозами економістів, каталонців суттєво збідніють. Регіон втратить не тільки ринок Іспанії, а й ЄС. У підсумку прибутки місцевих жителів можуть зменшитися на 40%. Для офіційного ж Мадрида референдум – це не тільки небезпека втрати Каталонію. Після неї незалежності можуть захотіти й інші регіони, які поки ладнають з центральною владою.

Читайте також: О перспективах человечества – на Земле и за ее пределами