Голова Офісу Президента України Андрій Богдан наголосив, що він – за Україну та українську, однак "є проблема". Про це він сказав в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

Цікаво знати: Богдан пропонує референдум через перейменування проспектів Бандери та Шухевича у Києві

Так він прокоментував нагадування про ідею на той момент ще АП Володимира Зеленського щодо референдуму про переговори з Росією. Богдан пояснив, що мовилось не про переговори, з Росією, а "якісь тонкі моменти".

Наприклад, з питання про мову. Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні? Ставимо питання – "так/ні". Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою,
– додав він.

На запитання про можливу ланцюгову реакцію в інших містах України Богдан відповів: "Давайте ще угробимо п'ятнадцять тисяч наших громадян у війні?".

Водночас глава ОПУ наголосив, що він проти ідеї зробити російську другою державною.

"Ні. Я сам зі Львова, у мене ж там "бандерівці", я за українську мову і я за Україну. Але у нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати", – сказав Богдан.

Очільник Офісу Президента додав, що "дозволив би Донецьку і Луганську, щоб державна – українська, регіональна – російська"

За умови, що після цього вони – територія України,
– сказав він, наголосивши, що треба шукати компроміси.

Що кажуть про мову у команді Володимира Зеленського?

Нещодавно голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков, коментуючи мовний закон, заявив, що "Україна поки що у мовному питанні рухається за старими лекалами". Однак щодо проблематики вжитку російської чи української мови у публічному просторі та в ЗМІ у команді президента Володимира Зеленського ще не сформували позиції.

водночас там наголошують, що просування української мови слід робити шляхом популяризації. До слова, сам Дмитро Разумков під час публічних виступів спілкується російською – це вважає один із елементів свободи слова в Україні.


Що передбачає новий мовний закон