Колишній директор ФСБ Росії Микола Патрушев супроводжував із Аргентини до РФ валізи з борошном, яким аргентинська поліція замінила кокаїн. Про це пише The Telegraph.

Зазначено, що валізи з наркотиками виявив російський посол в Аргентині Віктор Коронеллі у грудні 2016 року та повідомив про них поліції. У 12 валізах, що належали дипломатичній місії, перевозили майже 389 кілограмів кокаїну вартістю 50 мільйонів євро в Росії, повідомила міністр безпеки Аргентини Патрісія Буллріч.

Читайте також: У Львові жінка збила поліцейського і 500 метрів тягнула його на капоті: є відео

Аргентинська поліція замінила кокаїн борошном, встановила пристрої спостереження та почала тривалу операцію спільно з російською владою. Фіктивний наркотик майже рік пролежав на складі, оскільки бухгалтера посольства РФ Алі Аб’янов, який мав перевезти наркотики, звільнили.

Після того, як від нього надійшов запит доставити вантаж до Росії, правоохоронці вирішили діяти. За даними газети, в грудні 2017 року Патрушев відвідав Аргентину. Публічною метою його поїздки була нарада з президентом Аргентини Маурісіо Макрі, але в екс-голови ФСБ була й інша місія.

Британський тижневик стверджує, що російські спецслужби організували доставку борошна літаком Патрушева. Водночас поліція Аргентини офіційно не підтвердила цю інформацію.

Читайте також: В Іспанії почався суд над російською мафією, яка "має зв'язки з владою РФ"

Основний етап операції остаточно завершився 21 лютого 2018 року арештами в Аргентині Івана Близнюка, офіцера поліції Буенос-Айреса, який нібито придбав кокаїн і організував його зберігання в посольстві, та Олександра Чикала, місцевого механіка російської національності, звинуваченого в перевезенні валіз до аеропорту.