На Закарпатті майже сотня державних шкіл веде навчання впродовж 11 класів лише угорською. А інколи у школі українською викладають лише захист вітчизни та фізкультуру. Тож державною мовою учні ледве розмовляють.

А на Буковині майже сотня шкіл навчає дітей румунською. Цьогоріч 70% випускників цих шкіл "завалили" ЗНО з української.

"Катастрофічні результати. Ми прекрасно розуміємо, якщо випускник не склав пороговий бар'єр, йому закритий шлях до вищих навчальних закладів", – прокоментувала керівниця департаменту освіти Чернівецької ОДА Оксана Палійчук.

Читайте також: Венеційська комісія озвучила вердикт щодо "мовної статті" закону про освіту

Слабке знання державної мови випускниками відверто не влаштовує Міністерство освіти. За мову вирішили боротися законом. За прийнятими змінами з 2020 року навчання після 5-того класу в школах нацменшин здійснюватиметься українською. По-справжньому. А не так, як зараз: школи фінансує держава, а державна мова на уроках майже не лунає.

Польща, Угорщина, Румунія, а з ними ще й Болгарія, образилися на Україну через закон "Про освіту".

Це ж суперечить Конституції України і міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Україна. І двостороньому договору про дружбу між Угорщиною і Україною, і Угоді про Асоціацію з ЄС,
– вважає посол Угорщини в Україні Ерно Кешкель.

Угорський міністр закордонних справ відмовився зустрічатися з українським колегою на Закарпатті, щоб обговорити питання. А в Будапешті вдалися навіть до шантажу.

Угорщина буде блокувати будь-які ініціативи, вигідні Україні, у міжнародних організаціях, особливо в ЄС. Ми можемо гарантувати, що це боляче вдарить по майбутньому України,
– заявив міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто.

В Міністерстві освіти за закон вирішили боротися, а щоб втихомирити сусідів, звернулися до Венеціанської комісії.

"Ми будемо наполягати на цій редакції закону. Мені здається нагнітання цієї ситуації також пов'язано з певною політичною боротьбою, яка відбувається на політичних аренах цих країн", – вважає міністерка освіти України Лілія Гриневич.

Читайте також: Парубій зробив грізну заяву з приводу мовного питання

Через 1,5 місяці в українському міністерстві радіють. Кажуть, Венеціанська комісія стала на їхній бік. Такі висновки зробили з фінального засідання європейського органу. А до зауваження подовжити перехідний термін для імплементації мовної статті у Міністерстві обіцяють прислухатися. Проте рішення комісії Угорщина трактує по-своєму.

Тиск на Україну явно зростає з огляду на те, що в п'ятницю дві важливі міжнародні організації підтримали критику Угорщини щодо закону України "Про освіту". Ба більше, Комісія також заявила, що суперечлива частина Закону України "Про освіту" – 7 стаття – повинна бути змінена,
– зазначив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер.

У той час, поки Угорщина боролася з українським мовним питанням, проблеми з законом про освіту з'явилися в неї. Європейська комісія подала позов до Суду Європейського Союзу щодо Угорщини у зв’язку зі зміненим законом про вищу освіту, який обмежує діяльність університетів ЄС.