Про свою розмову з президентом України Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель розповів у статті "Олігархи, корупція та COVID-19: про що я говорив із президентом Зеленським". Її опублікала "Європейська правда".

До теми Майданчик для деокупації Криму, реформи і Донбас: головне з зустрічі Зеленського і Борреля

Критика Борреля та поради Зеленському

Представник ЄС наголосив, що розраховує на те, що Україна скористається перевагами співпраці в межах Угоди про асоціацію та глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі.

Також він доволі чітко висловився щодо фінансової допомоги з боку ЄС Україні.

Я вже сказав президенту, ЄС не є благодійною організацією або банкоматом. Лише українці власноруч можуть втілити реформи. Найкращим способом стабілізувати наш регіон сусідства є стабільна, заможна і демократична Україна,
– наголосив Боррель.

Гроші для України і свобода ЗМІ

  • Політик також нагадав, що Євросоюз допомагає Україні боротися з коронавірусною кризою, виділивши понад 190 мільйонів євро через ініціативу "Команда Європа" (Team Europe).
  • Він зауважив, що падіння ВВП України на 11,4% пов'язане не лише з кризою, спричиненою пандемією коронавірусу. За його словами, олігархи в Україні досі зберігають значний вплив і володіють більшістю національних телеканалів.

"Свобода інформації є киснем демократії, а незалежні ЗМІ мають вирішальне значення в зусиллях України щодо забезпечення стійкого інформаційного простору та активного громадянського суспільства", – зазначив дипломат.

Що відомо про візит Борреля в Україну

  • Верховний представник ЄС в іноземних справах Жозеп Боррель 22 вересня вперше після вступу на посаду прибув в Україну з офіційним візитом.
  • Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, головою МЗС Дмитром Кулебою та іншими політиками.
  • Очільник держави та глава дипмісії спілкувалися переважно про ситуацію на Донбасі. Окрім того, вони обговорили можливість створення додаткового переговорного майданчика щодо деокупації Криму.
  • Боррель також назвав Європейський Союз найбільшим, найпотужнішим і найнадійнішим партнером України.

Актуально Україна отримає 1,2 мільярда гривень кредиту від ЄС: Зеленський схвалив меморандум