Військовий кореспондент та учасник боїв за ДАП Руслан Ярмолюк розповів, що нас там недооцінювали, казали: "А хохли вони воювати не вміють". То після ДАПу кардинально змінилося ставлення до українського війська. Звичайні слюсарі, звичайні електрики, звичайні будівельники змогли накрошити там еліту російського спецпризначення.

Читайте також: Битва за Алеппо: Росія жорстоко бомбила місто, а Асад Башар атакував людей хімічною зброєю

Умови в яких українці давали бій військам російського агресора, особливо на наприкінці 2014 року початку 2015 року були нереально важкими, навіть за мірками війни.

Таке неможливо забути, тому що це ДАП і цим все сказано. Я на Схід їздив. Там був і в Дебальцево і в Мар’їнці, і в Попасній. Я розумів, що відбувається, але те що я побачив у ДАПі мене вразило так, що таке не можна забути, – водій Благодійного Фонду 24 Олександр Медведський.

Оборонці ДАПу розвіяли по вітру основні міфи Кремля. Про нібито громадянську війну і про нібито непереможну російську армію. Поблизу Ростова росли цвинтарі з безіменними могилами найманців, бойовиків, і загиблих службовців регулярної російської армії.

Цвинтар з безіменними могилами
Цвинтар з безіменними могилами

Довгі сім місяців смертельного екзамену, які складали бійці Збройних Сил України і добробатів, подарували Україні те, що не купити – честь і гідність країни. Весною 2014 року проросійські сили в Донецьку почали брати владу в свої руки. Політичним прикриттям вторгнення Москви в Україну стали маріонетки Кремля. У ролі "говорячої голови", з якої озвучували російську пропаганду виступав Павло Губарєв.

Павло Губарєв
Павло Губарєв

Силове крило на яке спирався план "русской вєсни" наповнювався українофобами серед яких вистачало силовиків. Найбоєздатніший підрозділ бойовиків у Донецьку очолив колишній командир донецьких спецпризначенців "Альфи" – Олександр Ходаковський. Колишній працівник донецької СБУ запустив в адміністративне приміщення аеропорту бойовиків. Окрім георгіївських стрічок у них автомати і РПГ.

Олександр Ходаковський
Олександр Ходаковський

6 квітня 2014 року сепаратисти зайшли в Донецьку ОДА і готували подальші захоплення стратегічних об'єктів. Аеропорт був одним із них. Наступного дня летовище взяли під контроль бійці 3-го українського полку спецпризначення. Ця інформація не афішувалася. Донецьк все ще приймав літаки й так тривало до середини травня.

Це була перша серйозна операція сил штабу АТО. Який тільки 22 травня був створений, підписані документи на його створення, – пояснив військовий аналітик Олександр Сурков.

Оперативний штаб АТО очолив генерал Віктор Муженко. 22 травня відбулися перші зіткнення під Карлівкою і біля Рубіжного.

 Генерал Віктор Муженко
Генерал Віктор Муженко

В новинах кадри бетонних блоків на дорогах, чужі прапори в українських містах і з озброєними людьми в георгіївських стрічках доповнювали сюжети з бездіяльністю силовиків й розгубленими військовими. Країна завмерла в очікуванні невизначеного майбутнього.

Був зроблений висновок, що потрібно починати рішучі дії. Взяти ключовий пункт й показати зуби,
– заявив військовий аналітик Олександр Сурков.

Вже зранку 26 травня до Донецького аеропорту почали тягнутися машини з озброєними бойовиками. Загалом до 400 людей. Вони з’явилися на підступах до аеропорту, а потім дуже швидко на даху нового терміналу.

"Наші військові сиділи в залі. Тоді ще аеропорт працював. Вони були, як охорона аеропорту. Коли туди зайшли сепаратисти, то почало формуватися розуміння, що їх постараються звідти вибити. І тоді почали готуватися до оборони", – розповів військовий експерт Олександр Карпюк (Серж Марко).

Олександр Карпюк
Олександр Карпюк

Бойовики покладалися на свою чисельну перевагу. Їх ультиматум до сотні українських бійців, які були в аеропорту був простий: або виходите, або загинете. Вертольоти із підкріпленням, які йшли на допомогу українським спецпризначенцям, терористи взяли на мушку "птурів".

Коли виявили людину з ПЗРК на даху будинку, то по ньому спрацювали снайпери. Це був початок боїв,
– заявив військовий експерт Олександр Карпюк (Серж Марко).

Такої відсічі ворог не очікував. А коли в небі з’явилася авіація, ворожий наступ захлинувся остаточно. "Спочатку авіація розігнала й перелякала бойовиків, поклавши кучу народу. Потім там висадилися наші спецназівці, наші десантники й взяла під контроль термінал", – розповів військовий аналітик, ведучий Армія ФМ Олександр Сурков.

Читайте також: Грузинсько-російська війна: як все починалося

Бойовики, панікуючи відійшли до центру Донецька, по дорозі розстрілявши вантажівку із своїми людьми. А фото з Донецького Моргу підтверджували масштаби поразки. Ситуація навколо аеропорту імені Прокоф'єва почала мінятися наприкінці літа 2014 року. Прорвавши Східний кордон, Росія відправила на Донбас зброю і війська. Інформація про присутність російської кадрової армії після Іловайська уже не була чутками. Атаки на захисників ДАПу посилювалися.

Дивіться відео програми "Конфлікти" за 31 жовтня 2019: