Cуд також ухвалив одягнути на обох підозрюваних браслети для стеження, вільних пристроїв для них не знайшлось – усі вже зайняті.

Чому прокурори та адвокати незадоволені рішеннями в обох справах – читайте у матеріалі сайту "24".

Передісторія


Люди у камуфляжі принесли у суд "Рюкзак Авакова"

Скандальний тендер на пошиття 6 тисяч тактичних рюкзаків виграла невідома компанія "Дніпровенд" у лютому 2015 року. Журналісти програми "Схеми" з’ясували, що фірма-переможниця з'їхала із адреси реєстрації у Дніпрі і немов провалилася крізь землю.

Читайте також: Як відреагував Арсен Аваков на обшуки у сина

На той час "Дніпровенд" проходила у розслідуванні Головного слідчого управління МВС у якості конвертаційного центру. Одним з власників фірми виявися друг сина міністра внутрішніх справ, харківський бізнесмен Володимир Литвин.

Поштовхом для з'ясування деталей незаконної закупівлі стали викладені відеозаписи невідомим з камери спостереження у кабінеті тоді ще заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. На відео особи, схожі на нього та сина Арсена Авакова, спілкуються про постачання рюкзаків ще до оголошення державного замовлення.

– Сашуль, по рюкзакам. Сколько ты можеш поставить?

– Немного, Сергей Иванович, штук 100

– Та нє, це х**ня

– На следующую партию, 2 тысячи ?

– Заказывай 2 тысячи, а я у тебя после Нового года куплю.

За словами прокурорів САП, СБУ встановила відеокамери на прохання Військової прокуратури у контрозвідувальних цілях. Кілька місяців факти на відео не розслідувалися у відомстві Матіоса. На це звернули увагу детективи НАБУ і домоглися передачі справи до себе. Корупція високопосадовців – це їхня підслідність.

Після 1,5 року розслідувань у середу, 31 жовтня, детективи НАБУ затримали сина одного з найвпливовіших міністрів в уряді – Арсена Авакова, а також його колишнього заступника Сергія Чеботаря і власника фірми "Дніпровенд" Володимира Литвина. І паралельно провели обшуки у квартирі Авакова у Харкові, зіштовхнувшись з блокуванням прилеглих вулиць поліцією і "Східним корпусом".

Читайте також: Провокаційні рюкзаки: проти кого спрямоване розслідування щодо сина Авакова?

За версією слідства, затримані змовилися і провели фіктивний тендер закупівлі рюкзаків для Нацгвардії. Внаслідок оборудки держава зазнала збитків на 14 мільйонів гривень, а солдати – непридатні для використання рюкзаки.

Соратник Авакова нардеп Микола Княжицький заявив, що реінкарнація справи проти сина одного лідерів "Народного фронту" з'явилася у результаті домовленостей президента, з давнім ворогом Авакова, Сергієм Льовочкіним. Керівник МВС категорично заперечив причетність сина до оборудок з рюкзаками.

Ні мій син, ні фірми, в яких він засновник, не мають і не мали ні копійки грошей з бюджету України. І Олександр Аваков доведе це в суді,
– написав міністр у Facebook.

Партія "Народний фронт" розповсюдила заяву, де вважає, що підозра сину Авакова політично вмотивована і з'явилася, бо міністр не допустив силового розгону протестувальників під Радою і навіть зняв кордони.

"Купив і звільнився"


Другий підозрюваний у справі рюкзаків екс-заступник міністра МВС Сергій Чеботар

О 18 годині 1 листопада у маленькій залі Солом'янського суду з радянським антуражем розпочався розгляд двох клопотань про обрання запобіжних заходів для Олександра Авакова та екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Багато журналістів не змогли потрапити у залу, бо чоловіки у камуфляжах з Іллею Кивою на чолі прийшли раніше. Вони потрапили до суду без реєстрації, як це вимагають правила. Вільно користувалися службовими входами на рівні із суддями і працівниками установи.

Перед засіданням САП пояснили, що будуть клопотати про арешт для всіх трьох підозрюваних, із можливістю внести 5 мільйонів застави для кожного.

Чекали на появу слідчого судді Віталія Українця 5 адвокатів Авакова-молодшого – Андрій Тарасов, Олександр Відішенко, Андрій Лисак, Гліб Федур та Андрій Федур, який захищав інтереси олігарха-втікача Сергія Курченка. Захисники, поліцейські, двоє невідомих чоловіків у камуфляжі та депутат з Народного фронту Денис Дзензерський жваво перемовлялися у колі.


Люди у камуфляжах у коридорі суду

У кулуарах суду вздовж стін понуро стояли люди у камуфляжах, злісно ковзаючи поглядом на журналістів. Як і у випадку розгляду запобіжного заходу Миколі Мартиненку, "фронтовики" прийшли підтримати сина Авакова чималим складом. Серед них можна було зустріти Павла Пинзеника, Тетяну Чорновол, Антона Геращенка, Андрія Тетерука Владислава Даніліна, Ярослава Єдакова, Олену Колганову, Віталія Корчика і Олену Ледовських.

Молодший Аваков повільно кліпав очима у скляній клітці, переминаючись з ноги на ногу. Він вже не сміявся, як під час затримання.

З іншого боку кімнати сиділи прокурори САП Олександр Снєгирьов та Василь Кричун. Позаду них хтось із камуфляжників поклав один із тих самих "рюкзаків Авакова", мабуть для демонстрації якості виробу.

Суддя Віталій Українець зайшов до зали і розпочав засідання. Захист Авакова заявив, що вони будуть домагатися його звільнення, тому не будуть клопотати про взяття на поруки.

Прокурори звинуватили Авакова у підбурюванні екс-заступника міністра МВС Чеботаря, як посадової особи, до розтрати коштів і зловживання службовим становищем.

Чеботар не лише віддав незаконні вказівки своєму підлеглому Шевчуку, але наказав йому розробити підстави для закупівлі 6 тисяч рюкзаків і працювати з фірмою Литвина,
– заявив прокурор Кричун.

Володимир Литвин – це третій фігурант справи рюкзаків. Він є товаришем Авакова-молодшого і займався безпосереднім виготовленням рюкзаків. Прокурори стверджують, що протягом року 2 тисячі пошитих рюкзаків зберігалися на складах без використання, тому не було потреби у їх закупівлі.

У слідства є докази фоноскопічної ескпертизи відеозапису з камер спостережень у кабінеті Чеботаря. Мобільні оператори підтверджують, що Чеботар та Аваков у цей час були у будівлі МВС. Згодом стало відомо, що Шевчук пішов на угоду зі слідством НАБУ і підтвердив ці факти.

За результатом тендеру МВС, перемогу здобула фірма Литвина "Дніпровенд". Міністерство підписало з нею угоду про придбання рюкзаків по 2899 гривень за штуку. Загальна сума становила 14,5 мільйонів гривень. За висновками товарознавчих експертиз вартість поставленого рюкзака складає 555 гривень.

У нас є докази, що Литвин через Google шукав людей, які хоч якось зможуть пошити рюкзаки. Окрема частина з них шилися в установах виконання покарань,
– додав Снєгирьов.

Прокурори також стверджують, що екс-заступник міністра Сергій Чеботар чекав, поки "Дніпровенд" виконає замовлення перед МВС, аби підписати платіжне доручення. Це відбулося 13 травня, а наступного дня він звільнився.

Усього цього адвокат Андрій Лисак наче й не чув. На його думку, єдиний матеріал, схожий на доказ – це відео, але на ньому навіть не згадується прізвище Авакова.

Він також повідомив, що у нього на руках рішення Окружного адміністративного суду, яке говорить про те, що цей тендер МВС визнано законним, а тому суду підозру слід відхилити.

"Впіймай мене, якщо зможеш"

Захист апелював до суду, що 31 жовтня, коли в київській квартирі Авакова-молодшого відбувся обшук, прокурори нічого не знайшли. Однак вирішили скласти протокол про затримання, бо підозрюваний може втекти. Це була одна з підстав, чому прокурори просили ув'язнити Авакова на 60 діб.

Він був у квартирі в Києві, а не в аеропорту. Тому у нього не було намірів залишати країну,
– сказав адвокат Андрій Лисак про свого клієнта.

На думку адвокатів, не було підстав затримувати Авакова, і зараз немає потреби для обмеження його свободи. Прокурори не довели, що на волі він може спотворити документи, яких ще нема у розпорядженні НАБУ, наголошував захист.

Адвокат Андрій Федур додав, що його підзахисного затримали безпідставно.

Вони б могли запросити його на допит, щоб не займатися піаром,
– заявив Федур

У свою чергу прокурори розповіли, що Авакова-молодшого запрошували на допит телефоном, але він сказав детективам: "Якщо ви знайшли телефон, то знайдіть і мене". Йому також надсилалися повістки за адресою реєстрації, але поштарі надсилали їх назад, бо за харківською адресою нікого не було.

Затримання Авакова, прокурори пояснили тим, що Аваков багато часу проводив за кордоном. Весь 2017 рік – до жовтня – сина міністра не було в Україні.

Суддя дослухав позицію сторін і пішов у нарадчу кімнату ухвалювати рішення.


Слідчий суддя Солом'янського суду ухвалив рішення, яке не сподобалося обом сторонам

Повернувшись, він постановив: відпустити Авакова під особисте зобов’язання, здати паспорти, що фактично забороняє йому втечу з країни, та з'являтися на виклики слідчих.

Рішення судді не задовольнило обидві сторони. Адвокат Федур назвав його "половинчастим", а прокурорам не подобається, що суд не врахував чотири ризики щодо Авакова зазначені САП – можлива втеча, знищення доказів, вплив на свідків та перешкоджання слідству в інший спосіб.

Двома поверхами вище суд закінчував розгляд запобіжного заходу Чеботарю. Почувши висновок суду по екс-міністру, прокурори посміхаються однаковим рішенням у протилежних ухвалах. Обом підозрюваним призначене "особисте зобов’язання", але у Авакова – суд постановив частково задовольнити клопотання прокурорів, а у Чеботаря – повністю його відхилити.

Попри здачу закордонних паспортів, фізична можливість виїхати з країни у Чеботаря і Авакова залишається. Електронних браслетів для них немає. Обом загрожує ув'язнення від 7 до 12 років. Прокурори не можуть назвати конкретних дат завершення слідства і коли передадуть готову справу до суду. Кажуть, що шукатимуть додаткові докази. Тому підозрювані можуть спати спокійно і планувати втечу з підробленими документами.