Велика Британія повністю готова до торгівлі з ЄС і без угоди. Про це першим заявив головний перемовник Великої Британії щодо Brexit Девід Фрост в інтерв'ю The Mail on Sunday.

До речі Половина британців певні, що Росія повпливала на вихід держави з Євросоюзу

Що сказав Фрост

Фрост запевнив, що країна не буде накладати вето на свої закони. Британець наголосив: бажання отримати контроль над грошима і справами країни "не повинно викликати суперечок".

Ось що значить бути незалежною країною, це те, за що голосував британський народ, і це те, що станеться в кінці року. Я не думаю, що ми цього взагалі боїмося. Ми хочемо повернути собі владу контролювати наші кордони, і це найголовніше,
– зазначив Фрост.

Британський уряд "повністю готовий" до торгівлі з ЄС без формальної угоди. За словами Фроста, це означатиме податки на експорт та митні перевірки.

Заява Бориса Джонсона

Прем'єр-міністр Великої Британії пояснив, що сторони мають узгодити всі деталі угоди до 15 жовтня, коли в кінці року закінчиться перехідний період після виходу з ЄС. Його цитує Politico.

"Якщо ми не зможемо домовитися до того часу, то я не бачу, що між нами буде угода про вільну торгівлю, і ми обидва повинні прийняти це і рухатися далі", – заявив Борис Джонсон.

Він заявив, що в такому разі в Британії буде лише торговельна угода з ЄС аналогічна тій, що є в Австралії. Очільник британського уряду певен, що це буде хороший результат для його держави.

Джонсон також закликав ЄС запропонувати Британії угоду, аналогічну угоді з Канадою. Втім позиція ЄС полягає в тому, що це неможливо через географічну близькість Королівства.

Навіть на цьому пізньому етапі, якщо ЄС буде готовий переглянути свої нинішні позиції і погодитися з цим, я буду радий. Втім заради угоди ми не можемо і не будемо йти на компроміс щодо нашої незалежності,
– наголосив прем'єр.

Цікаво Наслідки Brexit: у Британії введуть нові паспорти

Що кажуть в ЄС

Колега Фроста з ЄС, дипломат Мішель Барньє приїде до Британії 8 вересня для наступного етапу переговорів. Аби звершити будь-яку угоду, сторони мають кілька тижнів. Угода повинна набрати чинності до 31 грудня 2020 року.

Напередодні президент Європейської ради Шарль Мішель виявляв впевненість, що ЄС і Британія укладуть угоду про майбутні відносини після Brexit.

Що відомо про вихід Великої Британії з ЄС

  • 23 червня 2016 року у Великій Британії провели референдум щодо виходу з ЄС. 51,9% британців підтримали Brexit.
  • Велика Британія остаточно вийшла з Європейського Союзу 31 січня 2020 року.
  • Перед тим Brexit письмовою процедурою остаточно схвалила Рада ЄС.
  • Протягом перехідного періоду Велика Британія залишається учасником внутрішнього ринку ЄС та митного союзу. Однак сторони повинні домовитись про укладення торговельної угоди.