Зазначається, що ці переговори повинні виключити необхідність застосування прописаного у тексті угоди про вихід Великобританії з ЄС механізму "бекстоп", який вимагає зберегти Північну Ірландію в складі єдиного європейського ринку, поки не буде знайдено рішення щодо режиму прозорого кордону.

Читайте також: Мей втратила підтримку майже всього кабінету міністрів через Brexit

Досягнута домовленість надає чіткі роз'яснення та юридичні гарантії за угодою про вихід і за механізмом "бекстоп". Тепер ми можемо довести процес виходу до впорядкованого завершення. Наш вибір тепер очевидний: це або досягнута сьогодні угода, або ж Brexit може взагалі не відбутися,
– заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Гарантії оформлені у вигляді декларації з шести пунктів, текст якої має бути додано до 585-сторінкової угоди про вихід Великобританії з ЄС. У документі, зокрема, наголошується, що Євросоюз і Великобританія "заявили про тверді зобов'язання виробити до 31 грудня 2020 року альтернативні домовленості, які дозволять уникнути необхідності застосування механізму "бекстоп". Водночас в тексті цього документа немає ніяких тимчасових обмежень щодо можливого терміну дії механізму, якщо він все ж буде застосований, а є лише просторова декларація про намір уникнути необхідності його застосування.

Великобританія побоюється, що в разі задіяння "бекстопа" Північна Ірландія залишиться частиною єдиного ринку ЄС на невизначений термін, в результаті чого Лондон частково втратить суверенітет над цією територією. Досягнута з керівництвом ЄС домовленість повинна дозволити прем'єру Великобританії затвердити угоду про вихід з Євросоюзу в британському парламенті, що забезпечить упорядкований вихід Великобританії зі складу спільноти 29 березня цього року.