Про це очільник польського МЗС Збігнєв Рау розповів в інтерв'ю "Польському радіо".

Читайте також "Північний потік-2" створює загрозу для України, – посол США в Росії

За його словами, будівництво "Північного потоку-2" розділяє європейські країни, а також робить економіку Польщі та інших держав залежними від Росії.

Натомість це забезпечує джерела фінансування зовнішньої політики РФ, яка є ворожою щодо ЄС.

Також політик додав, що важливо розуміти в цьому контексті: якщо Росії не можна довіряти в таких фундаментальних питаннях як права людини і ставлення до громадянського суспільства, то довіряти їй не можна і в економічних питаннях.

Польща наклала штраф на "Газпром"

Напередодні польський антимонопольний регулятор UOKiK оштрафував російський "Газпром" та ще 5 компаній, які беруть участь в будівництві "Північного потоку-2". Загальна сума штрафів складає 7,6 мільярда доларів.

Крім штрафів польський антимонопольний регулятор також видав наказ про припинення дії контрактів, укладених для фінансування будівництва газопроводу.

У Кремлі негайно відреагували на таке рішення Польщі. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив, що багатомільярдний штраф, який Польща наклала на російську компанію "Газпром", особливо не позначиться на подальших відносинах країн. Мовляв, вони й без того натягнуті.

Головне про будівництво газопроводу "Північний потік-2":

У 2015 році Росія розпочала будівництво газопроводу в обхід України через Балтійське море. Станом на 2020 рік будівництво "Північного потоку-2" завершили на понад 90%. Наразі через санкції США Росія не може його добудувати.

У разі завершення будівництва проєкту Україна ризикує втратити мільярдні прибутки, а Європа втрапить у ще більшу залежність від російських енергоносіїв.