Посилаючись на джерела в податкових органах, Мар'ян Заблоцький дійшов висновків, що обсяги недоотриманих податкових надходжень держбюджету шляхом продажу найбільшими фінансово-промисловими групами виробленої в Україні продукції за кордон за заниженими цінами в 2012 році становили як мінімум 14 млрд гривень. Про це повідомляє ZN.UA.

Читайте також: Українців до кінця року зобов’яжуть звітувати про свої статки

"З одного боку, навіть чесна сплата цієї суми в кращому випадку дозволить підняти пенсії лише на 100 гривень. Але в умовах дефіциту бюджетних коштів і стагнації економіки, досить імовірно, що уряд все ж буде тиснути на фінансово-промислові групи, щоб ті платили в бюджет більше. Не останню роль у цьому повинна зіграти фінансова поліція", - вважає аналітик.

З досвіду інших країн Заблоцький констатував, що підпорядкування фінансової поліції не має визначального впливу на її ефективність.

"Головне, щоб у інших гілок влади також перебувала політична воля боротися з розкраданням бюджетних коштів та несплатою податків", - додав він.

До слова, у Міністерстві доходів і зборів розробили законопроект, згідно з яким акциз на пиво мав би зрости у майже у 3 рази, з 0,87 грн до 2,43 грн за літр.