Головною вимогою людей є справедливе розслідування подій Іловайського та Дебальцевського котлів. Про це повідомляє кореспондент "Цензор.НЕТ".

Важливо Єдиною причиною Іловайської трагедії була агресія Росії, – Генпрокуратура

Як минула акція

Пікет почався під посольством Росії, куди люди приходили з прапорами України та фотографіями полеглих героїв. Учасники акції заявили, що винними у загибелі українців в Іловайську, Дебальцевому і Слов'янську вважають не лише російські війська, але й колишніх українських високопосадовців.

Згодом приблизно 150 людей зібралися біля Офісу Президента. Вони скандували "Ганьба!" та вимагали зустрічі з Володимиром Зеленським.

Вимоги рідних загиблих бійців

  • Депутати з пропрезидентської фракції "Слуга народу" мають увійти до складу Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування подій в Іловайську, Дебальцевому, обставин втечі терориста Ігоря Гіркіна зі Слов'янська та інших подій.
  • Влада повинна розсекретити документи щодо подій в Іловайську, Дебальцевому і Слов'янську, які вже шостий рік мають гриф засекреченості, і закликають правоохоронні органи передати кримінальні справи щодо цих подій у суди.

Актуально На окупованому Донбасі бойовики запровадили смертну кару, – ООН

Також люди закликали владу чітко назвати винних у діях, що призвели до оточення і масових розстрілів українських бійців в Іловайську і Дебальцевому.

Рідні загиблих воїнів пікетували під посольством Росії та ОП / Фото "Цензор.НЕТ"

Що відомо про бої за Дебальцеве?

Військове зіткнення за українське місто, яке поєднує Луганськ і Донецьк, розпочалося в кінці липня 2014 року. Найважчі бої у місті відбулись у період з 15 січня до 18 лютого. За даними Міноборони, у боях загинули 110 українських військових. Однак неофіційно називають більші цифри.

Іловайська трагедія: головне

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.
  • За версією Генпрокуратури, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.

Вшанування пам'яті загиблих в російсько-українській війні

28 серпня біля Стіни пам'яті у Києві зібралися десятки людей. Це – волонтери, медики, військові та рідні загиблих військових. Люди приносять квіти, лампадки, також була проведена панахида. Все для того, аби віддати шану полеглим українським бійцям.

"Люди їдуть, щоб пам'ятали їхніх дітей. Бо з часом держава починає забувати. І тих хлопців, що зараз на Сході сидять в окопах, і тих, що загинули, – прокоментувала мати одного з загиблих бійців.

У Києві вшановують пам'ять захисників України: відео 24 каналу