Докладніше про багатотисячну акцію в Парижі

Люди зібралися в центрі міста за закликом організації SOS Racisme та профспілок викладачів. Демонстранти тримали плакати, скандуючи: "Ні тоталітаризму мислення" і "Я – вчитель". Про це пишуть провідні французькі видання. Зокрема BFMTV та Le Figaro.

До теми Чеченець обезголовив вчителя у Франції: реакція Росії

Вбивство вчителя у Франції: акція пам'яті в Парижі (Фото Getty Images)

Приблизно о 15:00 за місцевим часом присутні на площі Республіки протягом декількох хвилин плескали в долоні в пам'ять про жертву теракту. Крім того, загиблого згадали хвилиною мовчання. Лунали і промови від офіційних осіб. Зокрема, на акції були присутніми міністр внутрішніх справ Жан Кастекс та мер французької столиці Анн Ідальго.

Президент Франції Еммануель Макрон у своєму зверненні до нації у зв’язку з вбивством заявив, що нападник своїм вчинком "хотів убити Республіку разом з її цінностями" та що уся Франція стане на захист викладачів і їхнього права вільно та безпечно робити свою роботу, виховуючи вільних громадян.

Зауважимо, що до акції також долучилися співробітники редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo. Остання зазнала нападу ісламістів у 2015 році після публікації карикатур на Мухаммеда.

Акція пам'яті жорстоко вбитого вчителя в Парижі: дивіться відео

Дивіться відео сюжету 24 каналу про вшанування пам'яті вчителя:

Інші міста

Водночас подібні акції пройшли на центральних площах Марселя, Страсбурга, Лілля, Ліона, Тулузи та десятків інших французьких міст. На них вийшли як окремі громадяни, так і політичні партії, громадські організації та профспілки.

Дивіться фото та відео з акцій у пам’ять про Самюеля Паті в містах Франції

Зверніть увагу Чеченець обезголовив учителя в Парижі: кількість затриманих зросла – під вартою батьки нападника

Головне про вбивство чеченцем учителя

  • Трагедія сталася ввечері 16 жовтня. За кілька хвилин після цього поліція застрелила нападника.
  • Офіційно відомо, що зловмисником був 18-річний чеченець, який народився в Москві.
  • Він на законних підставах проживав у Франції як біженець. Але не був студентом коледжу.
  • Французькі правоохоронці затримали 11 осіб, підозрюваних у причетності до вбивства вчителя. Більшість із них – найближче оточення чеченця.
  • Президент Франції Еммануель Макрон вже назвав подію "ісламським терактом".
  • Національна антитерористична прокуратура Франції розслідує злочин за статтями про "вбивство внаслідок терористичного акту" та про "функціонування злочинного терористичного угрупування".