Вчені з Ексетерського університету з'ясували, що глобальне потепління більше вплинуло на нічну температуру повітря. На більшій частині планети протягом дня різниця не менше 0,25°C. Результати дослідження опублікували в журналі Global Change Biology.

Читайте також Антарктика стане зеленою: вчені показали, як та коли це станеться – відео

Ночі нагріваютсья швидше в Європі, Західній Африці, Західній та Південній Америці та Центральній Азії. Проте на півдні США, в Мексиці і на Близькому Сході – повітря швидше прогрівається вдень.

Що відомо про такі зміни

У деяких регіонах вдень збільшується хмарність, тому сонячне світло блокується. Вночі хмари, як ковдра, вони зберігають більше тепла й вологості. Через це ночі стають спекотнішими за дні.

У посушливих регіонах менша хмарність. Вдень там більше сонячного світла. Це призводить до швидкого підвищення температури.

За словами дослідників, отримані результати мають "глибокі наслідки" для дикої природи та її здатності адаптуватися до надзвичайних кліматичних умов.

До теми Фотодоказ: зміна клімату – то не жарти

Кому це загрожує

Вчені підкреслили, що екосистеми сформувалися внаслідок точного балансу між видами. Активність багатьох видів відбуваєтсья в певний час доби. Таким чином, зміни між нічними й денними температурами матимуть серйозні наслідки для флори і фауни. Зокрема, для здатності видів адаптуватися до змін клімату.

Це може вплинути на ріст рослин, комах та ссавці. Найбільше постраждають види, які активні тільки вночі або вдень.

Головне про зміни клімату

  • Через глобальне потепління в Антарктиді спостерігають танення льодовиків.
  • Це викликає посуху, гігантські шторми та лісові пожежі. Ситуація тільки погіршується, заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.
  • Зміни клімату спричинили багато стихійних лих у США.
  • В міру танення Арктики океан поглинатиме більше тепла, врезультаті планета все більше піддаватиметься наслідкам зміни клімату.